Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyházügyi tv - jogerős a strasbourgi ítélet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága a magyar kormány fellebbezését a magyar egyházügyi törvényt elmarasztaló április 8-i ítélete ellen. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a bíróság nem vette figyelembe a magyarországi jogszabályváltozásokat.

Magyarországról kilenc kisegyház fordult a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához azzal a panasszal, hogy sérült a gyülekezési és egyesülési szabadságuk, miután az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól.

A tegnap jogerőre emelkedett, áprilisi első fokú ítélet elmarasztalta a magyar államot, kifogásolva, hogy az egyházi jogállásról nem bíróság, hanem a parlament dönt, a kisegyházaknak pedig kevesebb jogot biztosít a szabályozás, mint a nagyoknak, tehát a törvény sérti a vallásszabadság elvét.

A strasbourgi bírák úgy látták, hogy Magyarországnak az ilyen törvényi szabályozás helyett lett volna más lehetősége is a "bizniszegyházak" kiszűrésére. Tavaly egyébként a magyar Alkotmánybíróság már megsemmisítette az egyházügyi törvény bizonyos passzusait.

A kisegyházak csaknem 7 milliárd forintot követeltek az elmaradt adókedvezmények és az állami támogatások miatt. A strasbourgi bíróság kimondta, hogy 5 panaszos esetében a jogsértés kimondása is megfelelő elégtételt jelent, négyüknek viszont kártérítés jár, de ennek mértékéről a kormánynak és a panaszosoknak kell megegyezniük hat hónapon belül. Ha ez nem sikerül, akkor a bíróságnak kell megállapítania a kártérítési összeget.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi ügyekért felelős államtitkársága szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága nem vette figyelembe a magyar jogszabályváltozások tartalmát, a döntés pedig beleillik egyes nemzetközi érdekcsoportok Magyarországgal szembeni támadássorozatába.

A tárca közleménye hangsúlyozza, hogy Magyarország nemcsak európai szinten biztosítja a vallási közösségek számára a lelkiismereti és vallásszabadság széleskörű gyakorlását, hanem Európában is egyedülálló mértékben támogatja őket.

A minisztérium aláhúzta, hogy "figyelemmel a strasbourgi bírósághoz benyújtott kártérítési kérelmekre, azok jellegéből és mértékéből is megállapítható, hogy az érintetteket itt elsődlegesen üzleti célú haszonszerzés motiválja". A magyar kormány megvizsgálja a jogerős ítéletet, s ennek megfelelően dönt majd a további lépésekről - zárul a közlemény.

Hanganyag: Sigmond Árpád