Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Török Gábor: a Fidesz nem tudja elveszíteni az önkormányzati választást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az önkormányzati választás nem csak azt mutatja majd meg, hogy hogyan állnak a politikai erők, de a pártok számára a legfontosabb választás lesz idén - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor. A politikai elemző szerint a Fidesz nem tudja majd hozni a 2010-es önkormányzati eredményeket, ám a kormánypárt számára így is fontos, hogy ismét elsöprő győzelmet arasson.

"A parlamenti választás is rendkívül fontos, de most több száz településen, több száz politikusi helyről döntenek a választók. A Fidesz számára szerintem kifejezetten fontos, hogy helyben se adjon esélyt az ellenzéknek az építkezésre."

Török Gábor szerint a Fidesz nem tudja majd hozni a 2010-es önkormányzati eredményeket, ám a kormánypárt számára így is fontos, hogy ismét elsöprő győzelmet arasson. A politikai elemző emlékeztetett: hét budapesti kerületben a baloldali ellenzék egymás ellen indítja jelöltjeit, hogy így külön kompenzációs listát állíthassanak.

"Erről a hét kerületről le is mondott a baloldal, de a Fidesz célja az lehet, hogy - legalább a főváros többséget biztosítandó - még megszerezzen legalább ennyi kerületi polgármesteri pozíciót, ami szerintem reális." Az elemző szerint ezek között olyan fontos csataterek lehetnek, mint Újpest, Zugló, részben Óbuda, a XI. kerület, ahol eldől majd, hogy ezt a választást a Fidesz sikeresen abszolválja vagy csak kicsit lesz sikeres. Hangsúlyozta: " a Fidesz nem tudja elveszíteni az önkormányzati választást."

Török Gábor úgy véli, Falus Ferenc nem fogja tudni megszorítani Tarlós Istvánt a főpolgármesteri választáson. A politikai elemző szerint az MSZP vezetése szándékosan távol tartja magát az önkormányzati választással kapcsolatos döntésektől. "Egy politikai vezetéstől az nem egy jó stratégia, hogy az általa vezetett politikai erőt hagyja, hogy hülyeségeket csináljon."
Török Gábor arról is beszélt, hogy az MSZP már nem a Fidesszel küzd, hanem a többi baloldali párttal.

"A baloldalon az a probléma, hogy nem csak széttöredezettség van és belső hatalmi harc, hanem nincs igazán alternatíva. Nincs olyan szereplő, sem párt sem politikai személy, amely kapcsán el lehetne hinni, hogyha neki sikerülne az egységet megteremteni, akkor visszakapaszkodhatna a baloldal."

A politikai elemző szerint az sem biztos, hogy a 2018-as parlamenti választás előtt lesz-e a mai értelemben vett Szocialista Párt. Török Gábor politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt: jelentős erő-eltolódás, erő-átcsoportosítás ment végbe a kormányzásban. "A Miniszterelnökség elképesztően jelentős befolyással rendelkezik, ma már úgy néz ki, mintha a kormányt a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetné, a miniszterelnök pedig szinte félelnökirendszer-szerűen van a végrehajtó hatalom csúcsán. Az operatív irányítás teljes egészében a Miniszterelnökségre került, jelentős feladatokat húzott magához. Tehát az kétségtelen, hogy ma már egy Orbán-Lázár kormányt látunk."

Török Gábor szerint komoly változások vannak a gazdasági döntéshozatalban is: "Az a küzdelem, ami a gazdasági holdudvar és a kormányfő között zajlik, egyértelműen olyan következményekkel is járt, hogy látszik: a kormány egy centralizáltabb politikai irányítást abszolutizáló kormányzat lett és ez megmutatkozik a gazdasági döntéshozatalban is."

A politikai elemző hozzátette: elindult az államreform, ami tovább centralizálja a döntéshozatalt.

Török Gábor beszélt Navracsics Tibor oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosi jelöléséről is. Vélemény szerint ez még nem dőlt el véglegesen. "Az Európai Parlamentnek még meg kell hallgatnia a jelölteket, véleményt kell róluk alkotni, tehát lehetnek még fordulatok." Török Gábor szerint politikai értelemben nem fajsúlyos a felajánlott biztosi poszt, ám Navracsics Tibor személye számára ideális lehet.

Török Gábor hozzátette: Jean-Claude Junker egy kevésbé kedvelt területet ajánlott a magyar biztos-jelölt számára.

Hanganyag: Exterde Tibor