eur:
394.46
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Partnerségi megállapodást kötött az Európai Bizottság és a magyar kormány - a nap hírei

A kormányfő szerint maradéktalanul a ország érdekeit szolgálja az Európai Bizottsággal kötött partnerségi megállapodás. Évente 60 milliárd forint fordítható a mezőgazdaságban termeléshez kötött támogatásokra jövő évtől 2020-ig - mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

A kormányfő szerint maradéktalanul a ország érdekeit szolgálja az Európai Bizottsággal kötött partnerségi megállapodás. Orbán Viktor amikor Budapesten átvette a megállapodás dokumentumait a brüsszeli testület leköszönő elnökétől, azt mondta: a cél az volt, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós források 60 százaléka a magyar gazdaságba kerüljön. José Manuel Barroso hangsúlyozta: Magyarország az egyik legnagyobb kedvezményezettje az európai szolidaritásnak. A kabinet és az Európai Bizottság több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg, ez a szükséges önerővel mintegy 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent az idén induló hétéves időszakban.

Évente 60 milliárd forint fordítható a mezőgazdaságban termeléshez kötött támogatásokra jövő évtől 2020-ig - mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Feldman Zsolt hangsúlyozta: Magyarország élt a vidékfejlesztési források maximális, 15 százalékos átcsoportosítási lehetőségével, a közvetlen termelői támogatások növelésére. Ez 444 millió eurót, azaz 137 milliárd forintot jelent. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta: ötmillió tonna búza termett, ebből kétmillió a legkiválóbb, étkezési minőségű. Vancsura József közölte: a belföldi igény egymillió tonna, az étkezési búza másik felét exportálják.

Újabb két pénzintézet devizahiteles keresetét utasította el a Fővárosi Törvényszék. A bíróság elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint nem feleltek meg a tisztességesség kritériumainak a két pénzügyi intézmény által rögzített általános szerződési feltételek a kölcsönszerződésekben. A törvényszék három másik perben elhalasztotta az ítélethozatalt.

A kabinet szerint a nemzeti mobilfizetési rendszere tiszteletben tartja az uniós alapelveket. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felidézte: az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásban vizsgálja a magyar szabályozást, ennek részeként júliusban indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, amelyben kérdéseket tett fel. A tárca hozzátette: a kormány válaszában kifejti majd, hogy a rendszer nem sérti az uniós szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságát, ellenben elérhető árakat biztosít a fogyasztóknak, és versenyt a viszonteladói piacon.

Az egyházi ügyekért felelős államtitkárság szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága nem vette figyelembe a jogszabályváltozások tartalmát, amikor elutasította a magyar kormány fellebbezését az egyházügyi törvényt elmarasztaló áprilisi ítélete ellen. Korábban kilenc kisegyház fordult a bírósághoz azzal a panasszal, hogy sérült a gyülekezési és egyesülési szabadságuk, miután az új jogszabály megfosztotta őket egyházi státusuktól. A strasbourgi bíróság helyt adott a keresetnek. Az immár jogerős ítélet szerint kártérítés jár a felekezeteknek, de ennek mértékéről a kormánynak és a panaszosoknak kell megegyezniük.

Csak kevéssel, de a 3 százalékos határ alatt marad az államháztartás idei GDP-arányos hiánya - mondta a Költségvetési Tanács elnöke. Kovács Árpád üdvözölte, hogy a munkaerőpiac szerény bővülésével a tavalyinál több munkajövedelmekhez kapcsolódó adó és járulék folyhat be az államkasszába. Nőnek a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek is, de a tervezettnél sokkal alacsonyabb infláció és szerényebb fogyasztásbővülés miatt ezek elmaradnak a várttól. Kovács Árpád szerint a gazdaság hónapról hónapra erősödik, ugyanakkor a finanszírozási igény növekedése miatt magas szinten marad az államadósság.

Elkészült a százezredik autó az Audi új győri járműgyárában. Az Audi Hungaria Motor Kft. tavaly június óta gyárt az üzemben több típust. A cég közleménye emlékeztet arra, hogy a modellek iránti nagy keresletnek köszönhetően augusztusban bevezették a harmadik műszakot a járműgyártásban. A győri székhelyű társaság az Audi-konszern tagja, az Audi- és Volkswagen-konszern központi motorszállítója. Tavaly a vállalatnál több mint 1 millió 900 ezer motor és csaknem 43 ezer jármű készült.

Elindult a Budapesti Közlekedési Központ internetes utazástervezője, amely a köztéri kijelzőket is működtető Futár forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszeren alapul. A futar.bkk.hu oldalt egyelőre próbaüzemben lehet használni, de így is látható a térképen minden megálló, az onnan induló járatok valós idejű menetrendje, és a Futár-rendszerrel felszerelt buszok, villamosok és trolik pontos helyét és haladási irányát is követni lehet. Az ehhez kapcsolt utazástervezővel az aktuális menetrendi adatok szerint készíthető útvonalterv, amely az utazás időtartamát is kiszámítja.

Támogatja a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy Budapest pályázzon a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. Borkai Zsolt, a MOB-elnöke elmondta: rengeteg még a tennivaló, amíg ténylegesen elkészíthetik és leadhatják a pályázati anyagot, de a szándék egyértelmű: Budapesten szeretnék vendégül látni a világ legjobb sportolóit. A 2024-es ötkarikás játékok helyszínét 2017-ben jelöli ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Súlyosbította az első fokon kiszabott szabadságvesztését és jogerősen 9 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Eva Rezesovát négy ember halálát okozó ittas járművezetés miatt. A korábban 6 év fogházbüntetésre ítélt szlovák állampolgárságú nő 2012. augusztus 21-én az M3-as autópályán autójával ittasan, mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba, amelyben négyen életüket vesztették.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×