eur:
394.56
usd:
370.56
bux:
65463.05
2024. április 23. kedd Béla

Minősített eljárások is lesznek a Miniszterelnökség átköltöztetésénél

Nemzetbiztonsági érdekek miatt egyes beszerzések minősített eljárást képeznek majd a Miniszterelnökség budavári elhelyezésekor. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

E szerint a kormány a Miniszterelnökség budavári elhelyezését biztosító felújítási és építési beruházás megvalósításához szükséges, egyes beszerzéseknél megállapítja, hogy azok során a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló kormányrendelet közösségi beszerzésre vonatkozó szabályainak alkalmazása olyan információk átadására kötelezné Magyarországot, amelyeknek felfedése ellentétes az állam biztonságához fűződő alapvető érdekével és olyan nemzetbiztonsági érdekekbe ütköző információk átadását tenné lehetővé, amelynek felfedése ellentétes az állam biztonságához fűződő alapvető érdekével.

A kormányrendelet szerint ilyen beszerzésnek minősül egyes budavári épületek átépítéséhez és felújításához, valamint az ingatlanokon új épület létesítéséhez kapcsolódó tervezési munkák ellátására, a tervezési előkészítő munkálatok ellátására, a koncepciótervek, az építési engedélyezési tervek, a kiviteli tervek és a megvalósulási tervek elkészítésére, valamint egyéb meghatározott tervezési feladatok ellátására irányuló beszerzések.

Kurucz Éva kormányszóvivő az új kormány kabinet első, június 6-án tartott üléséről adott tájékoztatásában jelentette be, hogy a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-ig, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet.

Ellenzéki pártok bírálták a költözést.

A Magyar Közlöny múlt csütörtöki számában jelent meg a kormányrendelet, amellyel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították a Miniszterelnökség budavári elhelyezéséhez szükséges beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. Az ügyek koordinálására a fővárosi kormánymegbízottat jelölte ki a rendelet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×