Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország az egyik legnagyobb kedvezményezettje az európai szolidaritásnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke csütörtökön az Országházban átadta Orbán Viktor miniszterelnöknek a brüsszeli testület és Magyarország partnerségi megállapodásának dokumentumait. Barroso kiemelte: az EU sikerrel vette az akadályokat a válságban, ma már kifelé halad a krízisből, ez a szolidaritásnak és a felelősségvállalásnak köszönhető. Magyarország az egyik legnagyobb kedvezményezettje az európai szolidaritásnak - mondta.

Orbán Viktor szerint Magyarország érdekeit maradéktalanul szolgálja az Európai Bizottsággal kötött partnerségi megállapodás. José Manuel Barroso hangsúlyozta, hogy az Európai Unió alapja a szolidaritás és a felelősségvállalás. Sigmond Árpád összefoglalója.

Az Európai Bizottság által augusztusban jóvá hagyott megállapodás maradéktalanul szolgálja Magyarország érdekeit - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta: a külföldi tőkebefektetések hozamából amit kivisznek ebből az országból, nagyjából annyi eurós forrás is érkezik az országba, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy ha nem lenne az uniós támogatási rendszer, akkor a magyar nemzetgazdaság egyensúlya felborulna és joggal alakulhatna ki olyan érzés a polgárokban, hogy alávetettjei egy nálunk fejlettebb gazdasági térségnek. Hogy ez az érzés nem alakul ki, hogy egyenrangú európai polgároknak érezhetjük magunkat pénzügyi szempontból is, az ennek a megállapodásnak és a nekünk juttatott támogatásnak köszönhető.

A miniszterelnök úgy vélte, hogy ha az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodás által a 2014. és 2020-közötti uniós költségvetési időszakra meghatározott támogatásokat sikerül jól felhasználni, 7 év múlva Magyarország fejlett országgá válhat, amely képes gyorsabban törleszteni adósságait a korábbiaknál.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság távozó elnöke hangsúlyozta, hogy az Európai Unió két alapelve, a szolidaritás és a felelősségvállalás is megjelenik a megállapodásban.

Kiemelte: mindent egybevéve, összesen 34 milliárd euró érkezhet az uniótól Magyarországra, ami nagyon sok pénz és ha jól használják fel, akkor nagyon sok előnnyel járhat a magyar gazdaság és a magyar állampolgárok számára - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.

A sajtótájékoztató után röviddel a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa és egyetemi doktori tanácsa ünnepi ülésen díszdoktorrá avatta José Manuel Barrosót. Barroso: fontos az európai integráció erősítése

Fontos az integráció erősítése, a tagállamok a válság közepette is mindig "a több Európa", és nem "a kevesebb Európa" mellett döntöttek - hangoztatta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Budapesten.

A bizottság leköszönő elnökét a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa és egyetemi doktori tanácsa ünnepi ülésén díszdoktorává avatta. Az eseményen mondott beszédében José Manuel Barroso kiemelte: az Európai Unió nemcsak gazdasági projekt, közös piac, hanem a békén, a szabadságon és az igazságon alapuló integráció. Mint mondta, ezt bizonyítja az is, hogy az EU Nobel-békedíjat kapott - írja az MTI.

"Európa nemcsak Brüsszel vagy Strasbourg (...), hanem Európa mi vagyunk" - mondta Barroso, hozzátéve: Magyarország is éppen annyira az EU, mint minden más tagállam. Be kell vonni az embereket, hogy ne gondolják, az EU távol áll tőlük - hangsúlyozta.

Az eseményen - amelyen a diplomáciai testület több tagja is megjelent - José Manuel Barroso felidézte: 10 éve csatlakoztak a közép-európai országok az unióhoz, ez volt a Nyugat és a Kelet igazi egységesülése. A magyaroknak is sok előnyük származott a csatlakozásból - jegyezte meg.

Kijelentette: az integráció nem terhet, hanem előnyt jelent a tagállamoknak, és az egység nem azonos az egyformasággal, fontos a sokszínűség.

A bizottság elnöke kijelentette: bár nemrég még a válság fenyegette az integrációt, most egységesebb és erősebb, mint valaha, határozottan kiállnak az érdekeik és az európai értékek védelme mellett. Azt is mondta, hogy ugyan 28 ország nem érthet egyet mindenben, de a tagállamok végül mindig olyan döntést hoznak, amely mélyíti az integrációt.

José Manuel Barroso arra is kitért, hogy Európa jövője a tudományban rejlik, csak tudással lehet szembenézni a jövő kihívásaival. A tudomány, az innováció és a tudás rendkívül fontos, és többet kell fektetni az oktatásba is - vélekedett. Hozzátette: remélhetőleg ebben is segítenek az uniós támogatások, amelyeket a kohéziós alapból részesülő országok kapnak.

A díszdoktori ceremónia után a bizottság elnöke újságíróknak elmondta: korábban az Országházban átadta a Európai Bizottság és Magyarország partnerségi megállapodásának dokumentumait Orbán Viktor miniszterelnöknek. Az uniós támogatás bizonyítja, hogy a tagállamok nem csak szavakban szolidárisak egymással - jegyezte meg. Hozzátette: fontos, hogy jól költsék el a kapott forrásokat, például jobb befektetői környezetet teremtsenek, több pénz jusson a tudományra és az oktatásra, továbbá igyekezzenek megoldani a társadalmi problémákat.

Kérdésre elmondta: minden országnak meg kell értenie, hogy a demokrácia "állandó folyamat", mindig lehet rajta javítani, és a kihívásokkal szembe kell nézni. Korábban Orbán Viktor arról beszélt, hogy nagyon éles viták voltak a bizottság és Magyarország között, mert a testület úgy gondolta, hogy néhány lépés "nem állt összhangban az európai joggal és a jogállamiság néhány elvével" - emlékeztetett. Mint mondta, őszinte és intenzív konzultációt folytattak, és a magyar hatóságok több ügyet megoldottak. Ha újabb kérdések merülnek fel, azokat is biztosan szóvá teszik párbeszéd vagy a megfelelő európai mechanizmusok útján - vélekedett.

Kérdésre a norvég alapok ügyével kapcsolatban José Manuel Barroso közölte: ez alapvetően nem az Európai Bizottság ügye, hanem Magyarország és Norvégia közötti kérdés, de a brüsszeli testület is nyomon követi az eseményeket, és "nyíltan beszélnek róla a magyar kormánnyal".

Barroso díszdoktorrá avatása előtt mintegy tucatnyian tüntettek a Corvinus egyetem előtt az ATTAC Magyarország szervezésében az Egyesült Államok és az Európai Unió között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) ellen. A tiltakozók szerint a tervezett megállapodás veszélyezteti az európai munkahelyeket és "tönkreteszi Európát".