eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az NSZK támogatja a magyar reformokat - 25 éve történt

1989. szeptember 10. vasárnap: A magyar kormány úgy döntött, hogy lehetővé teszi a Magyarországon tartózkodó és hazatérni nem kívánó NDK-állampolgárok számára a távozást minden olyan országba, amely őket kész átengedni vagy befogadni. Németország sohasem felejti el, hogy Magyarország lehetővé tette az NDK-menekültek kiutazását az országból - mondta Helmut Kohl, az NSZK szövetségi kancellárja, aki köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és a hatóságoknak.

A magyar kormány úgy döntött, hogy lehetővé teszi a Magyarországon tartózkodó és hazatérni nem kívánó NDK-állampolgárok számára a távozást minden olyan országba, amely őket kész átengedni vagy befogadni. Az MTI-n keresztül nyilvánosságra hozott közlemény értelmében az intézkedés szeptember 10-én éjfélkor lép életbe. Ezzel a kormány ideiglenes jelleggel felfüggeszti az 1969-ben kötött magyar-NDK kormányközi megállapodás vonatkozó pontjainak hatályát. Az indoklás szerint miközben folyamatosan növekedett a Magyarországon tartózkodó NDK-menekültek száma, aggasztó helyzet alakult ki a magyar-osztrák határon is. Megszaporodtak az illegális határátlépések, és az ezzel kapcsolatos erőszakos cselekmények. A magyar kormány többször is kinyilvánította, hogy a helyzetre a két német államnak kellene megoldást találnia, de az NSZK és az NDK közötti megbeszélések nem vezettek eredményre. A közlemény hangsúlyozza, hogy a kialakult helyzetért a Magyar Népköztársaságot semmiféle felelősség nem terheli. A határőrizeti szervek valamennyi határátkelőhelyen és forgalom ellenőrző ponton biztosítják az NDK-állampolgárok számára a kilépést.


Németország sohasem felejti el, hogy Magyarország lehetővé tette az NDK-menekültek kiutazását az országból - mondta Helmut Kohl, az NSZK szövetségi kancellárja, aki köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és a hatóságoknak. Ez az emberiesség és az európai szolidaritás döntése volt, amelyért hálával tartozunk - mondta Helmut Kohl. Hans-Dietrich Genscher külügyminiszter televíziós beszédében a magyar népnek is köszönetet mondott segítőkészségéért és vendégszeretetéért. Genscher elárulta: a magyar fél sohasem jelezte, hogy bármiféle gazdasági elvárásokkal élne a menekültekkel kapcsolatos döntést illetően. Ugyanakkor természetesnek mondta, hogy az NSZK támogatja a magyar és a lengyel reformokat, erről már korábban döntés születetett Bonnban. A német tévécsatornák egyébként vezető helyen foglalkoztak a témával és részleteket sugároztak Horn Gyula külügyminiszter televíziós nyilatkozatából is, amelyben részletesen megindokolta a magyar kormány döntését.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×