eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kisorsolták a fővárosi kompenzációs listák sorrendjét

Kisorsolta a fővárosi kompenzációs listák sorrendjét kedd délután a Fővárosi Választási Bizottság (FVB); a sorsolásnak kevés gyakorlati jelentősége volt, mivel a választók nem szavazhatnak közvetlenül a fővárosi kompenzációs listára, azonban a mandátumok elosztásánál előállhat olyan helyzet, hogy a listák szavazólapi sorrendje dönthet a mandátum sorsáról.

A sorsoláson a listák nevéhez a választási iroda munkatársai egy üvegtálból piros műanyag, szétcsavarható - a lottósorsolásnál használthoz hasonló - golyókat húztak ki.

A Fővárosi Választási Irodánál a kedd délután 16 órai határidőig hét kompenzációs listát jelentettek be. Kompenzációs listát az a jelölőszervezet állíthatott, amely legalább 12 fővárosi kerületben tudott polgármesterjelöltet állítani.

Az FVB-ben a következő sorrendet állapították meg a kompenzációs listák között: Demokratikus Koalíció, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Együtt-A Korszakváltók Pártja - Párbeszéd Magyarországért Párt, Fidesz-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt, Lehet Más a Politika, Magyar Szocialista Párt, Magyar Liberális Párt.

A fővárosi kompenzációs listáról a Fővárosi Közgyűlés kilenc, nem polgármester tagja szerez mandátumot, a polgármesterjelöltekre leadott - mandátumot nem eredményező - töredékszavazatok arányában, a fővárosi kompenzációs listán jelöltek csak a fővárosi kerületi polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek lehetnek.

A fővárosi kompenzációs listákra ugyan nem szavaznak közvetlenül a választópolgárok, a listák sorrendjét azonban mégis ki kellett sorsolnia a Fővárosi Választási Bizottságnak. Erre azért volt szükség, mert a mandátumok elosztásánál előfordulhat, hogy a két listának is oda lehetne adni ugyanazt a mandátumot, ilyenkor az kapja a mandátumot, amelyik kevesebb mandátumot kapott, illetve amelyik a listasorsolásnál kisebb sorszámot kapott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×