eur:
393.31
usd:
367.39
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Ünnepel a büntetés-végrehajtási szervezet

Fél éven belül újranyitják a martonvásári börtönt - tudta meg az MTI a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BVOP), amely pénteken ünnepli a büntetés-végrehajtási szervezet napját.

A tervek szerint a következő fél évben a 2000-ben bezárt martonvásári objektum újranyitásával, valamint a Budapesti Fegyház és Börtön bővítésével összesen több mint 200 fogvatartotti férőhelyet alakítanak ki. A BVOP összehasonlításképpen közölte: a múlt évben 160 új férőhely létesült.

A fogvatartottak létszáma a 2014 első félévi adatok alapján elérte a 18 330 főt. Mint arra a BVOP rámutatott, a szervezet fő feladata a fogva tartás biztonságának folyamatos fenntartása, a fogvatartottak őrzése és a társadalmi visszailleszkedésük elősegítése. Ennek keretében kiemelt fontosságúnak nevezték a foglalkoztatás növelését, valamint az oktatást.

A munkára kötelezett fogvatartottak háromnegyede dolgozik vagy tanul, de emellett a rabok szimbolikus jóvátételként közérdekű munkát is végeznek, például megtisztítják a börtönöknek otthont adó városok köztereit, illetve iskolákban, óvodákban apróbb karbantartási munkálatokat is végeznek.

Jelenleg 28 büntetés-végrehajtási intézet van az országban, amelyhez még öt másik intézmény, valamint 11 gazdasági társaság tartozik. A büntetés-végrehajtási intézetek a fogvatartottak elhelyezésére szolgálnak: a megyei börtönök elsősorban az előzetesen letartóztatottak, míg az úgynevezett letöltő házak a szabadságvesztésre ítéltek fogva tartását szolgálják. A gazdasági társaságok a fogvatartottak munkáltatására jöttek létre: a mezőgazdasági tevékenységen túl a mosodai szolgáltatástól a bútorgyártáson át a varrodáig és a nyomdáig széles körű munkalehetőséget biztosítanak az elítélteknek, egyúttal ezek a cégek látják el magukat az intézeteket is például pékáruval, zárkafelszerelésekkel.

A büntetés-végrehajtás állománya 8100 fő, közülük 1400 tiszt, több mint 5500 tiszthelyettes és 1100 közalkalmazott.

A büntetés-végrehajtási szervezet minden évben - immár 19. alkalommal - szeptember 8-án, Szent Adorján napján emlékezik a fegyőrök védőszentjére. Szent Adorján hitéért mártírhalált halt római katona volt Maximianus császár uralkodása alatt. Idén szeptember 5-én, pénteken tartják az ünnepséget, amelyen Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára elismeréseket ad át, továbbá a tárca csapatzászlót adományoz a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet részére.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×