eur:
394.61
usd:
371.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Támogatást kapnak az orosz embargó miatt érintett zöldség-gyümölcs termelők - a nap hírei

A miniszterelnök szerint Magyarország biztonságát növeli a NATO-csúcson született valamennyi döntés. Felfüggesztette a Fővárosi Törvényszék az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet magyar állam ellen indított devizahiteles keresetét.

A miniszterelnök szerint Magyarország biztonságát növeli a NATO-csúcson született valamennyi döntés. Orbán Viktor az észak-atlanti szervezet walesi tanácskozásán kijelentette: Magyarország a szövetség többi államához hasonlóan nagyobb ütemben növeli katonai kiadásait. Hozzátette: jelentősen megerősítik a stratégiai szállítógépek bázisául szolgáló pápai repülőteret, valamint magyar katonák is részt vesznek majd a balti államokban hamarosan megtartandó hadgyakorlaton. A kormányfő hangsúlyozta: a tagállamok világossá tették, hogy garantálják egymás biztonságát. Az ukrajnai harckocsi-szállításról szóló orosz vádakkal kapcsolatban Orbán Viktor közölte: jelentést kért a honvédelmi minisztertől, és abból kiderült, hogy Magyarország sehova nem szállít harcjárműveket.

Felfüggesztette a Fővárosi Törvényszék az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet magyar állam ellen indított devizahiteles keresetét. A bíróság elfogadta a hitelintézet javaslatát, és az Alkotmánybíróság elé terjeszti az ügyet. A pénteken tárgyalt perek közül a törvényszék elutasította a Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet keresetét, mert nem találta tisztességesnek a hitelintézet szabad felhasználású kölcsönszerződéseit. A Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében szeptember 22-re halasztotta az ítélethirdetést.

A Magyar Nemzeti Bank azt várja a bankrendszertől, hogy a jövőben illeszkedjen a fenntartható gazdasági fejlődés igényeihez - jelentette ki a jegybank alelnöke. Balog Ádám a nyíregyházi közgazdász-vándorgyűlésen hangsúlyozta: a pénzintézeteknek legalább 10-20 éves távlatban kell előre nézniük, nem szabad még egyszer nehéz helyzetbe kerülniük a rövidtávú érdekeik következtében, amit korábban a túlhitelezés váltott ki. Cséfalvay Zoltán az uniós partnerségi megállapodás magyar főtárgyalója arról beszélt, hogy az idén kezdődött uniós költségvetési ciklusban megduplázódik, 2,1 milliárd euróra nő a kutatás-fejlesztésre fordítható kohéziós támogatási keret.

Támogatást kapnak az orosz embargó miatt érintett zöldség-gyümölcs termelők. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter közölte: Brüsszel 125 millió eurót biztosít az ágazat megsegítésére. Hozzátette: a tárca soron kívül megalkotta az intézkedés végrehajtásához szükséges nemzeti szabályokat. A Moszkva által augusztus 7-én bevezetett importtilalom miatt nagy mennyiségű eladatlan zöldség és gyümölcs maradt az unió piacán.

Folyamatos a magyarországi földgázkészlet feltöltése. A MVM Csoport tájékoztatása szerint már 3 milliárd 352 millió köbméter energiahordozó van a tárolókban. A töltöttség 24 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi legmagasabb szintet. A magyarországi gázfogyasztás évek óta csökken, tavaly 9 milliárd,220 millió köbméter volt.

Növelné a megújuló energiák felhasználását Magyarországon a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára. Fónagy János Békés megyében úgy fogalmazott: az unió előírásai szerint Magyarországnak 2020-ra 13 százalékra kell növelnie a megújuló energiaforrások felhasználási arányát a teljes energiafogyasztásán belül, de a kormány intézkedéseinek köszönhetően a 15 százalékot is képes lesz teljesíteni.

Megkezdődött a büntetés végrehajtásban dolgozók életpályamodelljének kidolgozása, a szaktárca közvélemény kutatással méri fel az igényeket - közölte a Büntetés végrehajtás Országos parancsnoka. **** Csóti András az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a tavalyi 160 után az idén több mint 200 fogvatartotti férőhelyet alakítanak ki, és fél éven belül újranyitják a martonvásári börtönt, ez mintegy 10 százalékos férőhelybővítés.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a Miniszterelnökség átköltöztetését a kabinet. Az ügyeket a fővárosi kormánymegbízott koordinálja. A miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-ig a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet. Ellenzéki pártok bírálták a költözést.

Központi kommunikációs hivatalt hoz létre a kormány. Az új szervezet - a Magyar Nemzeti Bank és az önálló szabályozó szervezetek kivételével - a központi költségvetési, valamint a többségi állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek reklám-, PR- és kommunikációs feladatait látja majd el.

Hétfőn indul a fővárosi közbringarendszer, a MOL Bubi. Jegyet a főbb gyűjtőállomások érintőképernyős felületein és a MOL Bubi weboldalán lehet venni, a bérletek a BKK ügyfélközpontjaiban kaphatók. **** A 900 millió forint uniós támogatással megvalósuló rendszer 76 gyűjtőállomásból és 1.100 kerékpárból áll. A több mint 2 ezer tesztelő visszajelzései alapján számos kisebb kényelmi fejlesztést végez még a kerékpárokon a BKK, de ezek nem akadályozzák a rendszer működését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×