Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tarlós: lesz még küzdelem házon belül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tovább küzd az uniós pénzekért Tarlós István. A főpolgármester a TV2 Mokka című műsorában hozzátette: nem színjáték a vitája a Miniszterelnökséget irányító Lázár Jánossal.

Egy városvezető csak árthat a saját kormányának, ha Brüsszelben lobbizik, az EU azokat a projekteket támogathatja, amelyeket a kormány a listájára vesz - fejtette ki Tarlós István az után, hogy Lázár János ismét azt javasolta a főpolgármesternek, hogy a belga fővárosban lobbizzon.

"Nem szabadna ilyeneket mondania annak, aki ilyen kérdéssel ilyen szinten foglalkozik, mint a Miniszter Úr. Teljesen nyilvánvaló, és aki kicsit is az uniós ügyek közelében van, az tudja, hogy az unió csak azzal foglalkozik, amit a kormány támogat. Képtelenség, nonszensz, ami elhangzott, a dolog nem így működik. Egy polgármester hiába megy ki Brüsszelbe, esetleg azért mehet ki, hogy a kormányát bemószerolja. Nagyon csodálkozom, hogy János ilyenekre biztat, hogy a miniszterelnök és a kormány ellen menjek lobbizni, ezt én persze nem fogom megtenni."

A hét elején Tarlós István kérdésre válaszolva mondta, hogy János a keresztneve a miniszternek, nem Mindenható. Másnap a Miniszterelnökség vezetője a többi között jelezte, hogy az Állatkertet mindenképpen támogatja majd, már csak Tarlós István miatt is.

"Lázár János egy impulzív hódmezővásárhelyi fiatalember, aki most abban a helyzetben van, hogy az uniós pénzek jelentős része fölött diszponálhat, vagy legalábbis komoly súllyal esik latba a javaslata. Feltehetőleg, vagy ahogy én érzékelem, küzd a vidék pénzéért, ezt én megértem, csak senki ne vegye rossz néven, ha én ősbudapestiként és Budapest főpolgármestereként meg a budapesti pénzekért küzdök. Értem én János barátunkat, csak az a helyzet, hogy szerintem egy kicsit túlzásba viszi ezt a dolgot, és ennek azért van politikai kockázata Budapesten a politikai közösségünkre nézve. Ne csináljunk úgy, mintha minden csak uniós pénzekből valósulna meg, itt van például a Margitsziget meg az Állatkert, amivel annyit poénkodnak. Sokan félreértették Jánost, ő nem egy rosszfiú. Egyszer, amikor fölkerült Budapestre, megmutattam neki az Állatkertet, nagyon tetszett neki, és azóta mindig emlegeti, nem akart rosszat ezzel a megjegyzéssel, csak sokan félreértették."

Tarlós István szerint a sajtótalálgatásokkal ellentétben nem megjátszott vitáról van szó, hozzátette: lesz még küzdelem házon belül.

A főpolgármester kiemelte, hogy Budapest behelyettesíthetetlen, itt termelik meg a magyar GDP csaknem 40 százalékát.

Hanganyag: Farkas Dávid