Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem lefújták, csak halasztják az M0-s régi szakaszának felújítását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elhalasztották az M0-s régi szakaszának felújítását, csak a 2014-20-as időszak forrásaiból lesz lehetőség a fejlesztés megvalósítására - mondta Loppert Dániel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője.

Csupán halasztás és szó sincs róla, hogy teljesen lefújták volna az M0-s régi szakaszának felújítását - mondta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője a Népszabadságban megjelent cikkre reagálva. Loppert Dániel hangsúlyozta, prózai okok állnak a háttérben, egyrészt kevesebb a 2007-2013-as uniós finanszírozási forrásokból rendelkezésre álló keret már, ráadásul a 2015-ös határidőig, amíg el kell számolni az előző ciklus forrásaival, nem fejeződne be ez a fejlesztés.

"Ennek a szakasznak az átépítése továbbra is fontos. Mivel a beruházásnál az építkezés belenyúlt volna a 2016-2017-es esztendőbe, a Közlekedési Operatív Program pedig, ami a 2007 és 2013 infrastruktúrára fordítható pénzek felhasználását jelenti, 2015. december 31-vel lezárul, ezért logikusabbnak tűnt, hogy ezt már a következő uniós ciklus közlekedési forrásaiból, az úgynevezett IKOP forrásokból finanszírozza az állam, ami a 2013 és 2020 közötti ciklus infrastruktúrára fordítható forrásait tömöríti."

A szóban forgó szakasz az M0-s, M6-os és 51-es út közötti, mintegy 11 kilométeres szakasza, a hárosi és a soroksári Duna-híd között. Loppert Dániel szerint azért sem kérdéses a felújítás, mivel az M0-s a transzeurópai hálózat, és mint ilyen, elsőbbséget élvezhet a források tekintetében. A Népszabadság cikke egy nem hivatalos indokot is felhozott, amely szerint a Fideszen belüli küzdelmeknek is komoly szerepe van a mostani halasztásban.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a pályázat újbóli kiírása, Loppert Dániel azt válaszolta, erről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium dönt, de akár már most ősszel kiírhatják és megkezdődhetnek a munkálatok.

Hanganyag: Panulin Ildikó