eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A jogsértés befejezésére szólította fel Moszkvát a NATO főtitkára - a nap hírei

Tavasszal indulhat el a devizahitelek forintosítása - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Két bank esetében elhalasztotta az ítélethirdetést, egy pénzintézet devizahiteles keresetének részben helyt adott a Fővárosi Törvényszék.

A NATO főtitkára arra szólította fel Moszkvát: azonnal fejezze be a nemzetközi jogot sértő akcióit Kelet-Ukrajnában. Anders Fogh Rasmussen a két napos NATO csúcsértekezleten Walesben azt mondta: Moszkva - bár a békéről beszél - egyetlen lépést sem tett efelé Ukrajnában. Az észak-atlanti szövetség főtitkára az ukrán elnökkel közösen tartott tájékoztatóján kijelentette: a NATO Ukrajna mellett áll és átfogó intézkedéscsomagot állított össze, hogy hatékonyabban tudjon gondoskodni saját biztonságáról. A segítségnyújtás a kibervédelemre, a logisztikára, a vezénylési-ellenőrzési tevékenységre összpontosít. Nem sokkal korábban Petro Porosenko ukrán elnök arról beszélt: reményei szerint tűzszüneti megállapodással zárul az úgynevezett kontaktcsoport pénteki minszki ülése. A fegyvernyugvást a kelet-ukrajnai szakadárok csak garanciák és nemzetközi megfigyelők küldése esetén fogadnák el.

Tavasszal indulhat el a devizahitelek forintosítása - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az 52. Közgazdász-vándorgyűlésen Nyíregyházán közölte: már előkészítették a devizahitelek elszámolását szabályozó jogszabályt, és a becslések szerint nagyságrendileg 3 milliárd euró körüli összegről van szó. Hozzátette: ezt az elszámolást követheti a devizahitelek forintosítása, amivel egy jelentős kockázat fog eltűnni a magyar bankrendszerből. A tárcavezető hangsúlyozta: nem szűnik meg minden devizahitel, csak a lakossági devizakölcsönök korlátozására és a jelzálog alapú, lakáscélú hitelek kivezetésére van szükség.

Részlegesen megnyerte a magyar állam ellen indított devizahiteles pert az UCB Ingatlanhitel Zrt. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint egyes időszakokban tisztességesek, érvényesek voltak a pénzügyi vállalkozás által rögzített általános szerződési feltételek. A ma tárgyalt további két kereset esetében szeptember közepére halasztotta az ítélethirdetést a bíróság, illetve - a korábbi perekhez hasonlóan - elutasította, hogy az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Bírósághoz forduljanak. Eddig 8 perben hozott ítéletet a Fővárosi Törvényszék, és - kettő kivételével - elutasította a felperesi kereseteket. Jelenleg 47 per van folyamatban és 37 ítélet kihirdetése várható szeptember közepén.

A jövőben is kulcsszerepet szán a vasútnak a kormány - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklós egy szakmai tanácskozáson emlékeztetett arra, hogy a kabinet már 2010-ben elkötelezte magát a MÁV újjászervezése mellett, és 4 év alatt 760 milliárd forint forrást biztosított erre a célra. A tárcavezető hangsúlyozta: az elmúlt 4 évben 220 milliárd forintra csökkent a vasúttársaság 2010-es 300 milliárd forintos adóssága.

A kormány számol a bányászattal, ezért kiemelt hangsúlyt fektet a fejlődési lehetőségek vizsgálatára - jelentette ki az energetikáért felelős államtitkár. Aradszki András Oroszlányban, a 64. Bányásznap központi ünnepségén emlékeztetett arra, hogy a nemzeti fejlesztési tárca elkezdte a bányászati koncessziók kiírását, és szénbánya nyitása is szerepel a tervek között.

Lényegében a Nemzeti Innovációs Hivatal alapjaira épül majd az új, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal - mondta az intézmény létrehozásáért felelős kormánybiztos. Pálinkás József az InfoRádió Aréna című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzeti Innovációs Hivatal feladatai között nem szerepelt az alapkutatások támogatása, és nem volt elég hangsúlyos az alkalmazott kutatások támogatása sem. Megismételte: az uniós és hazai forrásokat a lehető leghatékonyabban, koordináltan kell felhasználni.

Október közepére teljesen elkészül a Duna projekt kivitelezése, a fejlesztés célja a magyarországi szakasz árvízi biztonságának növelése volt a rendszerek megerősítésével. A csaknem két és fél évig tartó munkálatokról az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a beruházás összesen 6 megyében több mint 150 település érintett. Siklós Gabriella hozzátette: az Európai Unió és a magyar állam által támogatott Duna projektben 11 fejlesztést valósítottak meg mintegy 30 milliárd forintból.

Az idén kezdődött hétéves uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszíroznák az M0-ás autóút régi pályájának felújítását - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca azután közölte ezt, hogy a Népszabadság arról írt: leállították az M0-ás felújítását az M6-os autópálya és az 51-es főút között, mivel elfogytak a 2007 és 13 közötti időszak uniós forrásai.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×