eur:
394.58
usd:
370.87
bux:
66500.28
2024. április 16. kedd Csongor

Befutott Budapestre a Szabadság Expressz

Megérkezett a rendszerváltozás 25. évfordulójáról megemlékező Szabadság Expressz szerda délelőtt Varsóból útjának harmadik állomására, Budapestre. A résztvevők szerint az utazás kiváló alkalom arra, hogy "első kézből" megismerjék a negyedszázaddal ezelőtti eseményeket.

A vonattal érkezett fiatalok budapesti programja a kommunista köztéri szobrokat bemutató Memento Park (Szoborpark) megtekintésével kezdődött.

A varsói székhelyű Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának (ENRS) oktatási projektjében Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Csehország és Németország kulturális minisztériuma - magyar részről az Emberi Erőforrások Minisztériuma -, valamint a 20. század történetével foglalkozó kulcsfontosságú intézményei működnek közre. A magyarországi utazás partnere a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki), illetve a budapesti Lengyel Intézet.

A Szoborpark megtekintése előtt a szervezők a helyszínen sajtótájékoztatón ismertették a Szabadság Expressz programját és levetítették a résztvevőkkel készített videofilmet.

Rafal Rogulski, az ENRS igazgatója elmondta, hogy a Szabadság Expressz az általa vezetett szervezet eddigi legnagyobb projektje, abban Európa tíz országából, illetve Costa Ricából érkezett, a rendszerváltás után született húsz fiatal vesz részt, akiket nemzetközi zsűri választott ki.

Az egyetlen magyar résztvevő a Zürichben filmművészetet tanuló Rubi Anna. A résztvevők többsége volt szocialista országokban született, de van köztük Németország nyugati feléből és az Egyesült Királyságból érkezett fiatal is. A kommunizmus európai bukásához vezető történelmi események emlékeit keresik fel, a rendszerváltás folyamatának egyes részvevőivel találkoznak.

A Szabadság Expressz utasai - köztük képzőművészek, zenészek, filmrendezők - a sajtótájékoztatón arról beszéltek, hogy személyesen akarják megtapasztalni az egykori eseményeket, azt, hogy mit jelent a szabadság hiánya és a szolidaritás. Felhívták a figyelmet arra, hogy személyes megfigyeléseik, fényképeik, film- és hangfelvételeik felkerülnek egy folyamatosan frissülő, angol nyelvű blogra (www.freedomexpress.enrs.eu), valamint a Facebook közösségi portálon is nyomon követhetők (www.facebook.com/madeineightynine).

Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, a Retörki és az ENRS tudományos főtanácsadója hangsúlyozta: az 1989-es rendszerváltozás magyarországi eseményei nem választhatók el az akkori közép-európai történésektől, amelyek kölcsönösen ihlették egymást. Ezért járja végig a Szabadság Expressz a Gdansk-Varsó-Budapest-Temesvár-Sopron-Pozsony-Prága-Berlin útvonalat.

Kiss Gy. Csaba szerint a Memento Park elégtételt jelent annak a nemzedéknek, amely megérte a kommunizmus, a szovjet birodalom összeomlását.

A sajtótájékoztató után a résztvevők interaktív sétát tettek a parkban. Ezen részt vett Szörényi László irodalomtörténész, aki a szoborparkot Lenin-kertnek nevezte el, jelen volt továbbá Falusi Márton költő, az első független folyóirat, a Hitel szerkesztője, Réthly Ákos, a park igazgatója, valamint Eleőd Ákos építész, a park koncepciójának szerzője is.

Szerda délután az Országházban találkozót tartanak a rendszerváltás néhány fontos szereplőjének részvételével. Az eseményen jelen lesz Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Lezsák Sándor alelnök, valamint Szűrös Mátyás egykori ideiglenes köztársasági elnök, továbbá Tölgyessy Péter politológus, az SZDSZ egykori elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×