Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Konferencia a mediációról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mediációról tart az Országos Bírósági Hivatal egy nagyszabású konferenciát pénteken Keszthelyen. A rendezvényen Franciaország, Horvátország, Németország képviselői is jelen lesznek - mondta az InfoRádióban Parti Mónika büntetőbíró, a rendezvény főszervezője.

"Érkezik egy brit kolléga Mauritiusról, itt lesz a francia legfelsőbb bíróság tiszteletbeli elnöke, jönnek Németországból, Olaszországból, Horvátországból. Mindenről szó lesz, ami a mediációhoz tartozik" - mondta Parti Mónika.

"Magyarországon egyelőre még nincs jogszabályba iktatott börtön mediáció, de a világ több táján ez él. A főbb vonalak: a családjog a polgárjogon belül, munkajog, gazdasági jog, de lesz szó a törvényalkotásról is, eljárásjogi kodifikációs mediációval nyitunk például" - ismertette a rendezvény főszervezője.

Hozzátette: "törekszünk arra, hogy ne csak az elmélet, hanem szakmai kerekasztalok és gyakorlat is legyen a konferencián. Az utolsó napon lesz egy esetszimuláció is."

Parti Mónika büntetőbíró elmondta, Magyarországon háromféle mediáció: "a szabadpiaci, ahol az ügyfelek egy bejegyzett mediátorhoz fordulnak, aki megpróbál közöttük egyezséget létrehozni, van a büntető, ahol szigorúan meghatározott feltételek esetén az igazságügyi hivatalok pártfogói végzik a terhelt és a sértett közötti mediációt, a harmadik pedig a bírósági mediáció, ami ingyenes és polgári ügyekben, például gyerekelhelyezésnél, családjogi eseteknél vehető igénybe."

Hanganyag: Kálló Izabella