Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Budapestre érkezik a Szabadság Expressz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gdansk és Varsó után kelet-közép-európai körútjának harmadik állomására, Budapestre érkezik szerdán kétnapos látogatásra a rendszerváltás 25. évfordulójára emlékező Szabadság Expressz.

A Szabadság Expressz több mint egy nosztalgiautazás, ez egy nemzetközi társadalmi-oktatási projekt, sokszínű, gazdag programmal. Magában foglal filmes foglalkozásokat, előadásokat, workshopokat, találkozókat az egykori ellenzék képviselőivel, utcaművészeti akciókat a történelmi helyszíneken. A résztvevők megtapasztalhatják, hogyan nézett ki a világ a vasfüggöny két oldalán, és mi maradt mára a rendszerváltás szellemiségéből.

A kezdeményező, az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (European Network Remembrance and Solidarity), a szervezésben részt vesznek a vonatúton érintett országok - Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Csehország és Németország - kulturális minisztériumai, 20. századi történelemmel foglalkozó intézményei. Magyarországon a fő szervező a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet (RETÖRKI).

Az utazáson húsz fiatal európai értelmiségi és művész vesz részt, akiket több mint száz pályázóból választott ki a nemzetközi zsűri. Egyikük Costa Rica-i, aki azonban Európában, főként Németországban dolgozik. Magyarországot a Svájcban filmművészetet tanuló Rubi Anna képviseli.

A résztvevők szerdán megtekintik a kommunista korszak köztéri szobrait bemutató Memento Parkot (Szoborpark), ahol a központi és magyarországi szervezők sajtókonferencián ismertetik a projektet. Ugyanitt interaktív találkozón vesznek részt Eleőd Ákos építésszel, a park megálmodójával, Szörényi László irodalomtörténész professzorral és Falusi Mártonnal, a Hitel szerkesztőjével. Délután az Országházban "történelmi sajtókonferencia" következik, ahol a rendszerváltás folyamatának négy egykori fontos szereplője - Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Lezsák Sándor parlamenti alelnök, továbbá Szűrös Mátyás volt ideiglenes köztársasági elnök és Tölgyessy Péter, SZDSZ egykori elnöke - beszél egykori élményeiről, tapasztalatairól, majd a fiatalok kérdéseket tesznek fel és interjúkat készítenek velük.

Csütörtökön megtekintik a Terror Háza Múzeumot, fogadja őket Schmidt Mária főigazgató, délután pedig egy dunai sétahajón a Lengyel Intézet Történelemórák a szabadságról című idei programsorozatába illeszkedő foglalkozáson vesznek részt, melynek keretében a RETÖRKI kutatóinak előadásait hallgatják meg a rendszerváltás különböző kulcskérdéseiről. Este a Lengyel Intézetben találkoznak Török Ferenc filmrendezővel, a Szabadság Expressz egyik zsűritagjával, akinek Moszkva tér című, 1989-ben játszódó filmjével az út során megismerkednek.

Szeptember 5-én, pénteken a Szabadság Expressz utasai turistabusszal Temesvárra indulnak tovább, ahonnan szeptember 7-én néhány órára visszatérnek Magyarországra. Fertőrákoson Fodor Tamás soproni polgármester társaságában megtekintik a Páneurópai Piknik Emlékparkot, majd a turistabusszal még aznap Pozsonyba utaznak tovább. A Szabadság Expressz Prágán keresztül szeptember 12-én ér útjának utolsó állomására, Berlinbe.

Az utazók személyes megfigyelései, fényképei, film- és hangfelvételei felkerülnek a Facebook közösségi portálra (www.facebook.com/madeineightynine), a program eseményeit pedig egy folyamatosan frissülő blogon (www.1989.enrs.eu/blog) lehet nyomon követni.