Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tanévnyitó a TF-en, Sterbenz szerint nagy lehetőség az önállóság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött a tanév az újra önálló Testnevelési Egyetemen (TF), melynek ideiglenes vezetője, Sterbenz Tamás szerint az intézmény visszanyert önállósága nagy lehetőségeket rejt magában.

"Az új felállásban az a célunk, hogy létrehozzunk egy nemzetközi színvonalú testnevelési és sporttudományi egyetemet" - nyilatkozta az MTI-nek a tanévnyitó kapcsán a docens, aki egyben a sportmenedzsment tanszék vezetője is. "Most elsődlegesen az a legfontosabb, hogy mire lesz az egyetemnek rektora, addigra elő legyenek készítve a strukturális változások, illetve hogy minden erőforrást a TF céljainak irányába tereljünk."

Ami a néhány hónapon belül sorra kerülő rektorválasztást illeti, a korábbi válogatott kosárlabdázó - majd szövetségi kapitány és főtitkár - közölte, a nap folyamán fogadják el az új szervezeti és működési szabályzatot, és abban pontosítják a feltételeket. Hangsúlyozta, hogy a törvényi előírások szerint nem szükséges doktori fokozat a rektori tisztség betöltéséhez. Mocsai Lajos, a felnőtt kézilabda-válogatottak szakmai igazgatója vasárnap bejelentette, hogy a pályázik a posztra.

Sterbenz szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a gazdasági ügyek felügyeletére hamarosan kijelöl egy kancellárt, aki a nem oktató-kutató alkalmazottak munkáltatói tisztét tölti be. Tudomása szerint a múlt héten már voltak meghallgatások az Emmiben.

A saját, két-három hónaposra becsült megbízatásáról a döntéselmélettel foglalkozó közgazdász kifejtette:

"Hivatásom mellett, civil szakmámból adódóan az is a feladatom, hogy a logikus és közösen kialakított stratégia alapján hozott döntések kultúráját erősítsem a TF-en."

A 89 éves múltra visszatekintő egykori Magyar Testnevelési Főiskola (TF) 2000 januárjától a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi kara lett. Az Országgyűlés idén július 4-én döntött a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról, ez alapján 2014. szeptember 1-től a TF Testnevelési Egyetem néven önálló egyetemként működik tovább.