Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szeptember 1. - Ezek a változások lépnek életbe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Számos változás lép életbe szeptember elsején. Folytatódik például a rezsicsökkentés és az iskolakezdés miatt változik a BKK és a MÁV menetrendje. Szeptember 1-ejétől a háztartási villamos-energia ára 5,7 százalékkal fog csökkenni.

Mától ismét csökkentik a lakossági villamos energia árát - jelentette be még múlt héten Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa.

"Szeptember 1-ejétől a háztartási villamos-energia ára 5,7 százalékkal fog csökkenni" - tudatta a szakpolitikus.

Az idei három lépcsős rezsicsökkentés részeként áprilisban már csökkentették 6,5 százalékkal a gáz árát, októbertől pedig várhatóan 3,3 százalékkal a távhő-szolgáltatás lesz olcsóbb.

A szeptemberi változásokhoz tartozik, hogy az iskolakezdés miatt a Budapesti Közlekedési Központ átállt az őszi menetre - közölte Tarsoly András, a cég közlekedés-szervezési vezetője.

"Több autóbusz és villamosvonal menetrendje változik meg, egyes vonalakon tovább növeljük az alacsony padlós autóbuszok számát. Kelenföldön autóbuszok vonala változik meg, illetve új autóbuszjáratokat is indítunk, valamint tavaszi-őszi menetrendet vezettünk be többek között a hajóközlekedésben. A változásokról a BKK honlapján tájékozódhatnak utasaink" - mondta el Tarsoly András.

A MÁV a nyári után visszaáll a normál közlekedési rendre, így azok a vasúti személykocsik, motorvonatok, mozdonyok, amelyeket nyáron a Balaton térségébe csoportosítottak át, szeptembertől folyamatosan visszakerülnek az elővárosi, illetve az ország más részeinek távolsági közlekedésébe.

Ismét emelkedik a pedagógusok fizetése: a 3-5 éve pályán lévő, főiskolai végzettségű tanárok bére bruttó 198 ezer forint, a 12-14 éves tapasztalattal rendelkezőké pedig bruttó 232 ezer forint lett, persze ezt csak októbertől - az első új bértábla szerinti fizetésükkor - érzékelik közvetlenül a tanárok.

Több jogszabály is hatályba lépett: mától a távközlési-, valamint a gázszolgáltatóknak akkreditált tanúsító szervezet által kiállított tanúsítvánnyal kell igazolniuk a számlázási rendszerük biztonságát. Emellett a vállalkozások már csak online pénztárgépet használhatnak. Az átállást elmulasztó céget akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatja az adóhatóság, és üzlethelyiségét is lezárhatja 12 napra.

Arról már az InfoRádió is beszámolt, hogy mától egy uniós rendelet értelmében a tagországok területén legfeljebb 1600 wattos porszívók hozhatók forgalomba. A korábban forgalomba hozott erősebb szerkezetek azonban megvásárlásukig továbbra is a boltok polcain maradnak.

Hanganyag: Sigmond Árpád