eur:
393.59
usd:
368.47
bux:
66213.5
2024. április 24. szerda György

Nyílik az online egyetem

Kárpát-medencei online oktatási centrumot hozott létre az Óbudai Egyetem. A platform megteremti minden magyar nyelven oktató intézmény számára azt a lehetőséget, hogy az internetre helyezze kurzusait.

Ingyenes online szabadegyetem, angolul a Massive Open Online Courses magyarországi meghonosítását szeretné elérni az Óbudai Egyetem, kormányzati támogatással. Az erre a felületre rákerült oktatási anyagok szabadon hozzáférhetőek tetszőleges böngészővel, bármilyen számítógépen vagy mobil eszközön elérhető. A kurzusok a világ bármely országából felvehetőek, több helyen már kredites képzéseket is meghirdettek.

Fodor János rektor szerint a magyar változat kiszolgálhatja az összes kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatási intézményt, különös tekintettel a határon túli intézményekre.

"Olyan magyar nyelvű, szakmailag magas szintű kurzusokat is indít a szabadegyetem, amelyek hazai és nemzetközi egyezmények alapján az akkreditációs követelménynek is megfelelhetnek, ezzel is segítve a későbbiekben a határon túli felsőoktatási intézmények akkreditációját - mondta Fodor János.

Most szeptembertől kísérleti jelleggel az Óbudai Egyetem négy kurzust indít, 2015 januártól ez bővítik, majd jövő ősztől működik élesben a rendszer.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiemelte a magyar nyelv használatát, valamint azt, hogy ezzel a határon túli fiatalok is helyben tudnak maradni.

Ezért döntő fontosságú, hogy az Óbudai Egyetem ezzel a képzéssel egy olyan lehetőséget ad, amellyel a külhoni magyar felsőoktatás egyetért, és ami nemhogy nem szív el gyerekeket az ottani felsőoktatásból, hanem lehetővé teszi, hogy a 15 milliós magyar nemzet egyetemesen ebben a képzésben részt tudjon venni és egy egységes magyar nyelvű gondolkodás és tudományos képzés indulhasson be minél szélesebb hallgatói kör számára.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a felsőoktatási intézmények együttműködésére hívta fel a figyelmet.
Ez a kezdeményezés mindenképp támogatandó dolog, olyannyira, hogy a stratégiának egyik eleme az ilyen típusú megoldások átadása, illetve ennek jogi-gazdasági környezetének megteremtése.

A Kárpát-medencei Oktatási Centrumon lévő anyagokkal - mint ahogy az egyetem rektora fogalmazott - a tanulni vágyók egyelőre csak a tudásszomjukat olthatják. Az ehhez kapcsolódó vizsgarendszert a jövőben dolgozzák ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×