eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kaotikus állapotok a csillebérci átmeneti táborban - 25 éve történt

1989. szeptember 1. péntek: Helmut Kohl, az NSZK szövetségi kancellárja a második világháború kirobbantásának 50. évfordulóján kinyilvánította, hogy az NSZK a múlt szörnyű tanulságainak alapján és az ország szabadelvű és demokratikus alkotmányának szellemében elutasítja a háborút, erőszakot és a revansizmust. A Magyarországon tartózkodó NDK állampolgárok közül azok, akik hazatérésük helyett az NSZK-ba akarnak áttelepülni, nagyon rövid időn belül kiutazhatnak az országból.

Helmut Kohl, az NSZK szövetségi kancellárja a második világháború kirobbantásának 50. évfordulóján kinyilvánította, hogy az NSZK a múlt szörnyű tanulságainak alapján és az ország szabadelvű és demokratikus alkotmányának szellemében elutasítja a háborút, erőszakot és a revansizmust. A Bundestagban, azaz a szövetségi gyűlésben felolvasott kormánynyilatkozatában - az eljövendő egységes Európa részeként - a kancellár egyúttal hitet tett a német egység eszméje mellett. A beszéd idején az NSZK-ban a szakszervezetek, az egyházak képviselői országszerte békerendezvényeken, illetve istentiszteleteken emlékeztek meg a náci Németország Lengyelország ellen megindított támadásáról.

A Magyarországon tartózkodó NDK állampolgárok közül azok, akik hazatérésük helyett az NSZK-ba akarnak áttelepülni, nagyon rövid időn belül kiutazhatnak az országból. Ezt az értesülést szerezte Budapesten folytatott tárgyalásain Karsten Voigt, a Német Szociáldemokrata Párt elnökségének tagja. A tekintélyes politikus találkozott Nyers Rezsővel, az MSZMP elnökével és a Külügyminisztérium illetékeseivel. Megbeszéléseiről a ZDF nyugatnémet televíziós társaság késő esti műsorában számolt be. A nyugatnémet hírközlés közben arról számolt be, hogy a bonni kormány utasítására az egyes NSZK-beli tartományokban előkészületeket tesznek, hogy nagy számú keletnémet menekültet legyenek képesek befogadni sátortáborokban.

Péntek délelőttre kaotikus állapotok alakultak ki a csillebérci átmeneti táborban, miután egy nap alatt 1500-ról 2500-ra nőtt az ott tartózkodó, és az NSZK-ba kivándorolni szándékozó NDK-állampolgárok száma. A Vöröskeresztnél az MTI érdeklődésére elmondták, hogy csak az elmúlt reggel 400-an kértek bebocsátást a táborba, amelynek a befogadóképessége 1500 fő. A hirtelen roham oka minden bizonnyal az az elterjedt téves hír, amely szerint csak azok kaphatják meg a Nemzetközi Vöröskereszt útlevelét, akik a táboron belül tartózkodnak.

Öt új egészségügyi létesítményt avattak Vas megyében, ezenkívül átadták a szombathelyi Markusovszky Kórház új, nagy értékű műszerét, a computer tomográfot. Az eseményeken részt vett és két helyen avatóbeszédet mondott Csehák Judit szociális és egészségügyi miniszter.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×