eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Fidesz szerint sikeres lesz az új tanév, az ellenzék az oktatáspolitikát bírálta

A Fidesz szerint minden adott ahhoz, hogy sikeres legyen az új tanév, az ellenzék a kormány oktatáspolitikáját bírálta a 2014/15-ös tanévnyitó napján, hétfőn.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a vallásos neveléshez való jog alapvető emberi jog, és az egyházi oktatási rendszer ma vonzó Magyarországon. Balog Zoltán a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanévnyitóján jelezte, hogy 215 ezer diák kezdi a tanévet egyházi iskolában, s az elmúlt négy évben csaknem megduplázódott az egyházi intézmények száma.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Óbudai Egyetem Kárpát-medencei Online Oktatási Centrumának bemutatóján a fővárosban kiemelte: az online képzések lehetővé teszik, hogy egyre nagyobb számban tudjanak külhoni hallgatók is bekapcsolódni a legmagasabb szintű oktatási formába. Azt mondta: a magyar nemzet legnagyobb tragédiája a szétszabdaltság, ezért minden jó, ami átjárhatóvá teszi a határokat.

Az a nemzet lesz versenyképes, amely tudásra alapozza fejlődését - hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter az Óbudai Egyetem és Kárpát-medencei magyar tanítási nyelvű felsőoktatási intézmények ünnepi tanévnyitóján a fővárosban. Seszták Miklós szerint a hazai egyetemi rendszerben megszerzett tudás versenyképes, és Magyarország fejlődésében az egyik kitörési pontot jelentheti. Hozzátette: a kormány előtt álló legnagyobb kihívás, hogy olyan országot építsenek, ahol érdemes maradni, és ahová érdemes visszatérni.

Az új tanévben 27 ezer diák tanul a Földművelésügyi Minisztérium iskoláiban, hétezren most kezdik tanulmányaikat - mondta a tárca vezetője az agrárszakiskolák országos tanévnyitó ünnepségén Tatán, a Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskolában. Fazekas Sándor elmondta, az agrárszakképzési intézményhálózat létrejöttével 59 iskolában oktatják egységes irányítás alatt a mezőgazdasági, az élelmiszer-ipari és a környezetvédelmi szakmát tanulókat.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen arról beszélt, a kormány egyértelmű szándéka az, hogy nem csökkenti a felsőoktatási helyek számát, és mindenképpen meg szeretnék teremteni az elitképzés jogi, szervezeti és gazdasági feltételeit. Szerinte a hallgatóknak nem érdemes az alapképzés után befejezniük tanulmányaikat, hanem érdemes megszerezniük a mesterfokozatot is.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke ugyanott azt hangsúlyozta: az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több magyar kutató vegyen részt a nemzetközi tudományos együttműködésben. Lovász László arról is beszélt, hogy az Akadémia és a felsőoktatás együttműködése egyre szorosabbá válik, hiszen akadémiai kutatócsoportokban, műhelyekben együtt dolgoznak tapasztalt szakemberek, doktoranduszok és hallgatók: a támogatott kutatócsoportok száma 2013-ban 79-ről 89-re emelkedett.

A felzárkózást segítő szakmai, szellemi műhelyek fontosságára hívta fel a figyelmet Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Gandhi gimnázium tanévnyitóján Pécsen. A társadalomnak minden olyan kezdeményezést meg kell becsülnie, amely esélyt ad a hátrányos helyzetűeknek - mondta az államtitkár Magyarország egyetlen roma kisebbségi középfokú oktatási intézményében.

A hagyományőrzés és az élet védelmének fontosságát emelte ki az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára Kópházán, a helyi két tannyelvű horvát általános iskola évnyitó ünnepségén. Soltész Miklós fontosnak nevezte a családi hagyományok - ez esetben a horvát kultúra - továbbvitelét, kiemelve, hogy a soknemzetiségű állam erejére már Szent István is felhívta intelmeiben fia figyelmét.

Két évtized elteltével, a 2014/2015-ös tanévben újraindult a vájárképzés Magyarországon. Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára az egyik képzőhelynek, a komlói Kökönyösi Oktatási Központ szakiskolájának tanévnyitóján azt mondta: a leendő vájárok azzal, hogy szenet termelnek majd, a magyar állam függetlenségét is védik.

A Fidesz-frakció MTI-hez eljuttatott közleménye szerint "minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy sikeres legyen a következő tanév". Azt írták: folytatódik az oktatás színvonalának emelése, a tanévkezdés pedig könnyebb lett a családoknak, mert a diákok hatvan százaléka ingyenesen jut tankönyvhöz, a könyvek ára átlagosan húsz százalékkal csökkent. Tovább emelkedik a pedagógusok bére is.

Párhuzamos tanévet indít az MSZP: a szeptember 1-jével indult "engedelmesség iskolájával" szemben "a gondolkodás iskoláját" indítja el a jövő héten - jelentette be Hiller István Budapesten sajtótájékoztatón. Az MSZP oktatáspolitikai kabinetvezetője bírálta és feladatára alkalmatlannak nevezte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot.

Az LMP rendszerszintű átalakítást tart fontosnak a közoktatásban, hogy az a gyermekek mellett a szülők és a társadalom igényeit is figyelembe vegye. Erről Osztolykán Ágnes, a párt oktatáspolitikai szakszóvivője és Ikotity István országgyűlési képviselő beszélt budapesti sajtótájékoztatójukon.

Az iskoláskorú gyermeket nevelő magyar családok csaknem ötöde számára vállalhatatlanul nagy anyagi terhet, 50 százalékuknak pedig nehezen megoldható kiadást jelent az iskolakezdés - hangzott el az Ökumenikus Segélyszervezet budapesti sajtótájékoztatóján, ahol Kmetty Zoltán, az augusztusi, ezerfős online felmérést végző Kutatópont véleménykutatási vezetője ismertette az eredményeket.

Az új tanévben 1 millió 267 ezer diák kezdi meg tanulmányait az országban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×