eur:
392.82
usd:
367.88
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Török Gábor: az MSZP Mohácsa lehet ez a választás

Ha igazak a hozzám eljutott hírek, akkor a mai napnak nem az lesz az igazi érdekessége, hogy alacsony volt a választási részvétel, hanem az, hogy az MSZP történelmi vereséget szenvedhet, sokkal nagyobbat, mint amit feltételeztünk - mondta az InfoRádiónak Török Gábor politikai elemző.

A szavazókörökből érkező adatokból úgy tűnik, sok helyen az Együtt-PM, még több helyen pedig a Demokratikus Koalíció megelőzte a szocialista pártot, ez számomra is nagy meglepetés - mondta a politikai elemző.

Az a kép rajzolódik ki, hogy nagyon-nagyon nagy meglepetés van készülőben, földindulás lesz - tette hozzá Török Gábor.

Ha valóban az a helyzet, hogy a szocialista párt 10 százalék környékére zsugorodott, elvesztette a versenyt a Jobbikkal szemben, s a DK és az Együtt megközelítette, az olyan átrendeződés lehet a magyar belpolitikában és olyan messzire nyúló hatásai lehetnek, s az az MSZP vezetésében is olyan komoly változásokat indukálhat, amilyenre nem is gondoltunk - jelezte a politikai elemző.

Az MSZP Mohácsa lehet a mostani Európai parlamenti választás - fogalmazott Török Gábor.

"Nem volt ember ebben az országban, aki feltételezte volna, hogy lesz olyan szavazókör, ahol az MSZP-t megelőzi az Együtt és a DK, most pedig ezt látjuk több helyen. Ha valóban ezt tükrözi majd a végeredmény, az teljesen újranyithatja a baloldalon belüli versenyfutást, újrarajzolhatja a viszonyokat és az árnyéka elnyúlhat majd az önkormányzati választások előtti megegyezésig vagy a megegyezésre való képtelenségig" - vélekedett a politikai elemző.

Rámutatott, hogy az alacsony részvétel torzíthat az előzetes kutatásokhoz képest, hiszen azokban magasabb részvételre számítottak

"Azt tudom elképzelni, hogy a szocialista párt szavazói érezték a legkevésbé fontosnak, hogy elmenjenek voksolni, nagy valószínűséggel azért, mert az MSZP szavazói érezhették a legtragikusabbnak a helyzetet az áprilisi parlamenti választás után. Eközben a DK és az Együtt szavazói számára ez volt az első lehetőség, hogy önállóan, saját pártjukra voksoljanak" - mutatott rá Török Gábor.

A DK szavazói mintha a semmiből jöttek volna elő: ez komoly meglepetés - tette hozzá. Hiszen azt lehetett tudni, hogy a DK szavazótábora kisebb, mint a szocialista pártté, de sokkal elszántabb, lelkesebb, motiváltabb, mint az MSZP-é.

"Ha azt látjuk a végső adatokból, hogy e két párt egymáshoz való távolsága kisebb, mint gondoltuk, az a DK számára lesz egy nagyon pozitív momentum, az MSZP-t pedig még a korábbinál is komolyabb válságba lökheti" - fogalmazott a politikai elemző.

"Biztos vagyok abban, hogy ha ez lesz a végeredmény, tarthatatlan lesz az MSZP vezetésének pozíciója" - mondta Török Gábor.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×