Inforádió

Meghallgatom Élő adás

NVI: legkésőbb csütörtökön lesz végeredmény

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legkésőbb a szavazás utáni csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság meg tudja állapítani az európai parlamenti (EP-) választás eredményét, miután megszámlálták a külképviseleteken leadott szavazatokat - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az NVI elnöke emlékeztetett rá, hogy azok a magyarországi lakóhelyű választópolgárok, akik nem tartózkodnak Magyarországon, 97 külképviseleten szavazhatnak. A külképviseleti névjegyzékbe szombaton 16 óráig lehet jelentkezni, és eddig ezt 6300-an tették meg.

A külképviseleteken leadott szavazatokat nem számlálják ott össze, hanem az urnákat Magyarországra, a Nemzeti Választási Irodába szállítják legkésőbb a szavazás utáni negyedik nap éjfélig. A szavazatokat az NVI-ben előbb a gyors eredménymegállapítás érdekében beszkennelik, majd kézzel is megszámlálják a voksokat.

Pálffy Ilona elmondta: az NVI arra számít, hogy legkésőbb csütörtökön az NVB meg tudja állapítani az eredményt. Hozzátette: ha hamarabb megérkeznek az urnák, akkor elképzelhető, hogy már szerdán lesz végeredmény.

Az NVI elnöke emlékeztetett rá: a szavazás napján este 7 órakor bezárnak a szavazókörök, a szavazatszámláló bizottságok elkezdik a szavazatok összesítését, kitöltik és rögzítik a választási informatikai rendszerben az eredmény-jegyzőkönyveket, de a tájékozató adatokat csak este 11 óra után teheti közzé az NVI. Meg kell ugyanis várnia, hogy az Európai Unió valamennyi szavazóköre bezárjon, Olaszországban azonban este 11-ig lehet szavazni.

Pálffy Ilona elmondta: amikor este 11 órakor elindul az NVI tájékoztató oldala, már viszonylag magas feldolgozottságú adatok jelennek meg, vagyis majdnem a végleges eredmény.