Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért mondott le Zoltai Gusztáv?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lemondott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója. Zoltai Gusztáv megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni. Döntésének hátteréről Heisler András, a Mazsihisz elnöke az InfoRádiónak elmondta: az ügyvezető elnök egyrészt korával, másrészt a Magyarországon kialakult közéleti légkörrel indokolta távozását.

Zoltai Gusztáv a lemondását írásban és szóban is megindokolta. Ebben az szerepel, hogy a 79. életévét betöltötte, s bár egészségi állapota megfelelő, a munkakör betöltése egyre nagyobb terhet jelent számára. Mint holocaust-túlélő számára pedig a Magyarországon kialakult közéleti légkör olyan, amiben nem kíván tovább zsidó közösségi vezetőként részt venni - mondta el az InfoRádiónak Heisler András.

A Mazsihisz elnöke ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy Zoltani Gusztáv egy nyilatkozatában elég hevesen reagált a Szabadság téri emlékmű építésének elindítására.

"A Szombat című folyóiratnak picit pontatlanok az információi" - reagált Heisler András arra, hogy az újság szerint Zoltai Gusztáv egy, a Mazsihisz gazdálkodásának átvilágítását célzó vizsgálat eredményének fényében mondott le. A lap temetői visszaélésekről, egy vitatott liftberuházásról és a Nyári Zsidó Fesztivál gazdálkodásáról írt.

Heisler András elmondta: soha nem volt titok, hogy végeztek egy szervezeti, jogi és gazdasági átvilágítást. Ennek eredményét most vasárnap tárgyalják meg majd először a Mazsihisz vezetőségével.

A Szombat információi szerinti ügyek pedig egyáltalán nem is szerepelnek az átvilágításban, mert azok egy korábbi időszakban történtek, az átvilágítás pedig 2012-13-ra vonatkozott - jelezte az elnök.

Zoltai Gusztáv április 9-i hatállyal mondott le tisztségéről. A Mazsihisz vezetősége vasárnap tárgyalja meg az utód kiválasztásának módját és annak alapján választják majd ki az új ügyvezető igazgatót. A hétvégi vezetőségi ülésen lesz szó a Szabadság térre tervezett emlékmű ügyéről is, és kialakítják az ezzel kapcsolatos álláspontjukat - mondta el Heisler András.

Hanganyag: Sigmond Árpád