Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A KDNP helyi népszavazást kezdeményez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Helyi népszavazás kiírását kezdeményezi a KDNP Pécelen egy leendő vasúti felüljáró megépítéséről, amelynek egyik tervezett helyszíne sértheti a Pest megyei város lakóinak nagyobb részét, mert csak nagyobb kerülővel közelíthetnék meg a városközpont intézményeit - mondta a párt helyi szervezetének elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Zilahy Kádár László tájékoztatása szerint a majdani felüljáró helyszínének megválasztása ellentétes az eredeti településszerkezeti tervekkel, annak megvalósulása esetén a lakók egy része kilométeres vargabetű megtételével juthatna el az iskolába, az önkormányzathoz, a vízművek központjába és más intézményekhez. Mindez többletköltséget és fáradságot okozna számukra, ezért van szükség társadalmi közmegegyezésre - tette hozzá.

Az eredeti terv szerint a felüljáró helyét az M0-ás körgyűrű közvetlen közelében jelölték ki, ami a vasút-közút közlekedésben közvetlenebb kapcsolatot tesz lehetővé, ennek helyszínét változtatta meg az önkormányzat a lakók véleményének meghallgatása nélkül - mondta a politikus. A felüljáró egyébként a várost kettészelő vasúti pálya korszerűsítésének részeként, EU-s forrásból valósulhat meg - tette hozzá.

A helyi népszavazás kiírásáról szóló dokumentumot Zilahy Kádár László eljuttatta a város jegyzőjéhez, ezután kezdődik meg az aláírásgyűjtés. A kereszténydemokrata politikus közlése szerint helyi népszavazást akkor lehet kiírni, ha a lakosság legalább tíz százaléka aláírja a kérdőívet. Pécel esetében legalább 1200 aláírás összegyűjtésére van szükség - húzta alá.

Szöllősi Ferenc, Pécel független polgármestere az MTI érdeklődésére azt mondta: a helyi népszavazás kiírásának kezdeményezése mögött politikai szándékok, egyéni érdekek húzódnak meg. Az eredeti helyszínen a felüljáró megépítése túl nagy költséget igényelne, így az nehezen lenne megvalósítható - vélekedett.