eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ilyen lesz az új sürgősségi kórház Budapesten

Szerkezetkész a Semmelweis Egyetem központi betegellátó épülete amely a Klinikák metrómegállónál található. A mintegy húszezer négyzetméteres épületnek elkészült mind a nyolc szintje, tetején helikopter-leszállóhellyel. Szél Ágoston a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a munkálatok várhatóan 2015 elejéig tartanak.

"Szerkezetkész, ami lényegében azt jelenti, hogy állnak a falak és elérte a magasságát, ez sorsdöntő egy épület életében, ezután kezdődik majd a belső falak kialakítása" - mondta Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora. Hozzátette: eddig a pontig nem lehet biztos sem az építész, sem a megrendelő, hogy elkészül, ez az a mérföldkő, ami után azt szokták mondani: már csak könnyebb lehet.

Mint elmondta: ezután kialakítják a termeket, azokat az épületrészeket, ahol a kórtermek, betegellátó részek lesznek, majd kiépítik a közműveket, utána jön a műszerek betelepítése.

A Korányi-projekt keretében megvalósuló építkezés 2012 második felében kezdődött, 2014 elején jutottunk el a bokrétaünnepségig, terveink szerint az idei év fejeződhet be a beruházás, de a körülményeket ismerve könnyen lehet, hogy átcsúszik 2015 elejére - jelezte Szél Ágoston.

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta: egy sürgősségi betegellátó osztály alakul az új épületben. "Egy multidiszciplináris, minden szakmát felölelő, úgy mondjuk: egykapus beléptetéssel működő fogadóegységbe érkezik majd a beteg" - fogalmazott Szél Ágoston. Hozzátette: amikor nagy a baj, fontos, hogy ne kelljen tévelyegnie a betegnek, itt a személyzet fel lesz készülve bármelyik szervrendszer meghibásodására, fogják tudni, hova kell majd irányítani a beteget.

Széles körű szakmai spektrum áll majd rendelkezésre, ráadásul ez az új, központi épület az egyetem külső klinikai területének a középére épül, ahol van sebészeti, szülészeti-nőgyógyászati, belgyógyászati, urológiai, orr-fül-gégészeti és neurológiai klinika is, az ezek között létesülő új épület ezeket mind magában foglalja - ismertette a Semmelweis Egyetem rektora. "A beteg érdekét szolgálja, hogy gyorsabban tud szakszerű segítséghez jutni és a vizsgálatok és a szükséges eljárások is a rendelkezésére állnak" - tette hozzá Szél Ágoston.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×