Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ilyen lesz az új sürgősségi kórház Budapesten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szerkezetkész a Semmelweis Egyetem központi betegellátó épülete amely a Klinikák metrómegállónál található. A mintegy húszezer négyzetméteres épületnek elkészült mind a nyolc szintje, tetején helikopter-leszállóhellyel. Szél Ágoston a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a munkálatok várhatóan 2015 elejéig tartanak.

"Szerkezetkész, ami lényegében azt jelenti, hogy állnak a falak és elérte a magasságát, ez sorsdöntő egy épület életében, ezután kezdődik majd a belső falak kialakítása" - mondta Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora. Hozzátette: eddig a pontig nem lehet biztos sem az építész, sem a megrendelő, hogy elkészül, ez az a mérföldkő, ami után azt szokták mondani: már csak könnyebb lehet.

Mint elmondta: ezután kialakítják a termeket, azokat az épületrészeket, ahol a kórtermek, betegellátó részek lesznek, majd kiépítik a közműveket, utána jön a műszerek betelepítése.

A Korányi-projekt keretében megvalósuló építkezés 2012 második felében kezdődött, 2014 elején jutottunk el a bokrétaünnepségig, terveink szerint az idei év fejeződhet be a beruházás, de a körülményeket ismerve könnyen lehet, hogy átcsúszik 2015 elejére - jelezte Szél Ágoston.

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta: egy sürgősségi betegellátó osztály alakul az új épületben. "Egy multidiszciplináris, minden szakmát felölelő, úgy mondjuk: egykapus beléptetéssel működő fogadóegységbe érkezik majd a beteg" - fogalmazott Szél Ágoston. Hozzátette: amikor nagy a baj, fontos, hogy ne kelljen tévelyegnie a betegnek, itt a személyzet fel lesz készülve bármelyik szervrendszer meghibásodására, fogják tudni, hova kell majd irányítani a beteget.

Széles körű szakmai spektrum áll majd rendelkezésre, ráadásul ez az új, központi épület az egyetem külső klinikai területének a középére épül, ahol van sebészeti, szülészeti-nőgyógyászati, belgyógyászati, urológiai, orr-fül-gégészeti és neurológiai klinika is, az ezek között létesülő új épület ezeket mind magában foglalja - ismertette a Semmelweis Egyetem rektora. "A beteg érdekét szolgálja, hogy gyorsabban tud szakszerű segítséghez jutni és a vizsgálatok és a szükséges eljárások is a rendelkezésére állnak" - tette hozzá Szél Ágoston.

Hanganyag: Exterde Tibor