eur:
393.3
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

EP-választás - Az egész ország egy választókerület

A május 25-i európai parlamenti választásra készülő pártok az ország egész területén gyűjthetnek támogató aláírásokat, és egy választópolgár - ahogy az országgyűlési választás előtt - most is több listát ajánlhat.

Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) bejelentkezett és nyilvántartásba vett pártok az országgyűlési egyéni választókerületi határoktól függetlenül mind a 19 megyében és a fővárosban is kérhetik a választók ajánlásait. Listát bejegyzett pártok állíthatnak, két vagy több párt közös listát is állíthat.

Ahhoz, hogy egy párt indulhasson az EP-választáson, április 22-én 16 óráig 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjtenie és leadnia a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).

A NVB eddig 35 pártot vett nyilvántartásba az európai parlamenti választásra, és több jelölőszervezet már át is vette az ajánlóíveket, és megkezdte a támogató aláírások gyűjtését.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke hétfőn azt mondta, eddig 106 ezer ajánlóívet nyomtattak ki.

Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. A törvény azonban tiltja az ajánlás gyűjtését az ajánló és a gyűjtő munkahelyén munkaidőben vagy munkavégzése közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben.

Tilos ajánlást gyűjteni közösségi közlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési intézményben, valamint egészségügyi szolgáltató helyiségeiben is.

A választópolgároknak figyelniük kell arra, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és feltüntették rajta az aláírásgyűjtő polgár nevét és aláírását.

A gyűjtés befejezésekor az összes ívet (azt is, amelyen egy ajánlást sem tettek) le kell adniuk a pártoknak, különben azok után ívenként 50 750 forintos bírságot szab ki az NVB. Az országgyűlési választásokon a pártokat összesen 1,8 milliárd forintra bírságolták az időben le nem adott ajánlóívek miatt.

Az NVB már nyilvántartásba vette a Magyar Szocialista Pártot, a Magyar Republikánus Politikai Pártot, az Együtt - A Korszakváltók Pártját, a Modern Magyarország Mozgalom Pártot, a Párbeszéd Magyarországért Pártot, a Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldalt, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetséget, a Kereszténydemokrata Néppártot, a Demokratikus Koalíció pártot, a Tégy! Ne Tűrj Tovább! Pártot, az Összefogás Pártot, a Magyar Liberális Pártot, a Jobbik Magyarországért Mozgalom pártot, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját, a Lehet Más a Politika pártot, a Zöldek Pártját, az Összefogás a Civilekért pártot, a Magyar Demokráciáért és Hazáért Pártot, az Alternatív Magyar Néppártot, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártot, a Seres Mária Szövetségesei pártot, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség pártot, a Magyar Igazság és Élet Pártját, az Összefogás Magyarországért Pártot, A Haza Nem Eladó Mozgalom pártot, az Európai Föderalista Pártot, a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért pártot, a Magyar Gazdaság Pártot, a Magyarországi Cigányok Fóruma - Összefogás Magyarországért Pártot, az Új Magyarország Pártot, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot, a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Pártot, a Szabad Magyarok Pártját, az Együtt 2014 pártot, valamint az Új Dimenzió Pártot.

Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×