eur:
393.09
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Meghalt egy újszülött, kiürítik a klinikát

Kiürítik a szegedi gyermekklinika újszülött intenzív osztályát. A részlegen szombat óta zárlat van: öt csecsemő fertőződött meg klebsiella baktériummal - számol be a délmagyar.hu. A súlyos tüdőgyulladásba egy baba belehalt, a többiek állapotát stabilizálták. Ugyanez a fertőzés ütötte fel a fejét tavaly augusztusban Miskolcon - akkor 10 nap alatt kilenc koraszülött halt meg.

- A közismerten veszélyes, tüdőgyulladást okozó baktérium jelenlétét szombaton több csecsemőn is észlelték - mondta el a lapnak Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. - A klinika vezetése konzultált a kórházhigiénés osztállyal, akik megvizsgálták a kialakult helyzetet és a szakma szabályai szerint intézkedtek. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal vasárnap helyszíni szemlét tartott, melynek során az intézkedéseket jóváhagyta, majd látogatási korlátozást rendelt el.

Mivel az osztályon kisbabák vannak, a látogatási korlátozás a szoptatós anyákat nem érinti. Rajtuk kívül azonban minden csecsemőhöz csak egy látogató mehet be és nekik is kerülniük kell a bőrkontaktust. Hétfőn, az újabb vizsgálatok után úgy döntöttek, hogy a teljes osztályt kiürítik és fertőtlenítik.

- A csecsemőket a klinikán belül, elkülönítve helyezik el. Az osztályra szombat óta nem érkeznek új betegek: a koraszülötteket és ellátásra szoruló újszülötteket más társintézményekbe viszik - mondta el a rektor. Hozzátette: ha minden rendben folyik, a tervek szerint az osztályt csütörtökön vissza lehet költöztetni.

A fertőzésben öt csecsemő betegedett meg. Egyikük, akinél más társbetegségek is voltak, vasárnap meghalt. A többiek állapota stabilizálódott. - Nincs tudomásunk egyelőre arról, hogy az elhunyt csecsemő szülei hibáztatnák a klinikát - mondta el Szabó Gábor. - A hatóságokat az első gyanúnál bevontuk, nem akartuk az ügyet szőnyeg alá söpörni.

Hogy mi okozta a megbetegedéseket, azt az Országos Közegészségügyi Központ vizsgálja és vélhetően a hét végére lesz eredmény. Addig kérdés, hogy több behurcolt esetről van szó, vagy egy baktérium terjedt el járványszerűen. Ez a baktérium viszonylag gyakori, egészséges felnőtteknél nem okoz tüneteket, kis súlyú újszülöttekre viszont nagy rizikót jelent.

A Klebsiella

Augusztus 5. és 14. között 9 koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban, szintén klebsiella miatt. A Klebsiella baktériumok egy felnőtt egészséges immunrendszerű betegben ritkán okoznak megbetegedést. Amennyiben azonban a szervezet védekező képessége csökkent, - súlyos vagy daganatos betegség, AIDS esetén, illetve az immunrendszer működését csökkentő gyógyszeres kezelések idején - súlyos betegség előidézője lehet.

A Klebsiella kórokozó előszeretettel telepszik meg gyakran antibiotikum-kezelt kórházi betegek szervezetében, újszülött-osztályok vagy intenzív osztályok betegeiben, akiknek szervezetébe katéterek, diagnosztikai eszközök vannak bevezetve. Leggyakrabban tüdőgyulladást és a hörghurutot okozhat. Súlyos formában gyakran kialakulhat tüdőtályog, gennyesedés. Ilyenkor még antibiotikus kezelés mellet is magas a halálozási arány.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×