eur:
394.86
usd:
370.64
bux:
65219.85
2024. április 19. péntek Emma

Változik a gazdaságpolitika?

A Fidesz-KDNP fölényes választási győzelme után a miniszterelnök többek között arról beszélt: büszke arra, hogy megbízást kapott a munka folytatására és ígéretet tett arra, minden nap azért fog dolgozni, hogy az ország "nagyszerű hely" legyen. Amennyiben a Fidesz-KDNP alakíthat ismét kormányt, folytatja eddigi gazdasági programját - ez derült ki Orbán Viktor miniszterelnök elmúlt napokban adott interjúiból. A kormányfő a Hír Televízió P8 című műsorának azt mondta, nem számít arra, hogy a Fidesz újabb választási győzelme esetén megszűnnének a viták Brüsszellel.

"Ez nem egy nemzetek feletti Európát építő gazdaságpolitika lesz - az elmúlt négy évben sem az volt -, ez egy olyan gazdaságpolitika lesz, ami a magyaroknak jó, a magyarok érdekét követi, annak szellemében is fogant, azt akarja szolgálni." A miniszterelnök - szavai szerint - nem számít arra, hogy könnyebb lesz.  Mint mondta, már tudja, melyek azok a kérdések, amelyekben az új kormány első három-négy hónapjában éles vitákat kell folytatni a nyilvánosság előtt.

Hangsúlyozta: " A rezsicsökkentést meg kell védeni." Orbán Viktor úgy véli, a földtörvényt is érik majd támadások, és a pálinkafőzés ügyében is "hamarosan össze kell mérni az erőket".

Orbán Viktor a rezsicsökkentéssel kapcsolatos terveiről azt mondta: cél, hogy Európában a legolcsóbb - nem csak a háztartásoknak, hanem a kis-és közepes vállalkozásoknak is - szolgáltatás Magyarországon legyen.

A devizahitelekről a miniszterelnök a Magyar Nemzetnek adott, szombaton megjelent interjúban azt mondta: "Ha megvan a bírói döntés, azonnal lépni tudunk, és minden egyes családot ki fogunk segíteni a veremből." A napilapnak kiemelte, meg kell alapítani azt a nonprofit szolgáltató vállalatot, amely profitszempontok nélkül alapvető rezsiellátásokat nyújt az embereknek.

Korábban Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó fórumán 10 pontban foglalta össze gazdasági elképzeléseit.

Ezek szerint, az új szerkezetű magyar gazdaságnak az egyik legfontosabb eleme az újraiparosítás. Úgy vélte: 2018-ban az ipari termelés hozzájárulása a nemzeti össztermékhez, egész Európában Magyarországon lesz a legmagasabb.

A miniszterelnök a jövőben több hazai forrás a vonna be az államadósság finanszírozásába, újrapozícionálná Magyarországot a nemzetközi gazdasági térben, 50 százalékos hazai tulajdonosi arányt alakítana ki a bankszektorban, folytatná a birtokszerkezet átalakítását, valamint a munkát terhelő adók és energiaárak csökkentését, innovációs központokat hozna létre, továbbá a népességfogyás megállítása érdekében egész gazdaságpolitikáját demográfiai alapokra helyezné.

Orbán Viktor a tervek közül kiemelte a teljes foglalkoztatást, úgy vélte, ennek megvalósítása nélkül a magyar vállalkozások nincsenek biztonságban.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×