Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szlovák politológus a magyar választásról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ellenzék gyengeségének, a választási kampánynak és az ország gazdasági eredményeinek köszönhető a Fidesz-KDNP győzelme a parlamenti választásokon - mondta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által hétfőn megszólított szlovák politológus, Juraj Marusiak, aki Orbán Viktort a propaganda mesterének nevezte.

Juraj Marusiak a választásokról azt mondta: annak eredményét több tényező befolyásolta. A politológus ezek sorában egyebek mellett a választási kampányt, a választásokat szabályozó törvényt, néhány kormányintézkedés hatását, valamint azt említette, hogy Magyarország makrogazdasági szempontból stabilizálódott.

A politológus szerint a választások eredményét néhány konkrét kormányintézkedés következménye is befolyásolta.

"Ezek közé tartozott a munkanélküliség enyhe csökkenése is, amely a közfoglalkoztatás növelésének volt a következménye. A foglalkoztatottság nem nőtt, de a munkanélküliség csökkent" - mondta a szlovák hírügynökségnek Marusiak, aki a rezsicsökkentést is a befolyásoló tényezők közé sorolta.

Orbán Viktort a propaganda mesterének tartja a szlovák politológus, aki szerint a kampányban "Orbán mindenütt jelen volt", az óriásplakátokon és a médiában is, amelynek nagy részét - Marusiak állítása szerint - "a kormánypárt tartja ellenőrzése alatt vagy az államapparátuson vagy közeli vállalkozókon keresztül."

Elmondta: a kampány során a magyar kormányfő a "külső és belső ellenséggel" szemben is mozgósította választóit, és az egyik ilyen - hacsak szimbolikus, szónoki megközelítésben is - az Európai Unió volt. Rámutatott: bár a magyar politika az EU intézményrendszerén belül alapjaiban nem különbözik a szlováktól, a Budapesten használt hangnem ettől merőben eltérő volt, unióellenesnek és euroszkeptikusnak tűnt.

Marusiak szerint a már említettek mellett a választások eredményében fontos szerepet játszott az ellenzék "viszonylagos gyengesége" valamint "teljes demoralizáltsága."

Korábbi nyolcéves kormányzása mind a mai napig kihat az ellenzékre, amely nem tudott egyenesbe kerülni saját korrumpáltságának következményeivel és azzal sem, hogy nem volt képes meggyőző vezetőket és programot találni - mondta a szlovák politológus.