eur:
394.37
usd:
370.06
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Pálffy Ilona: összességében jól vizsgázott az új választási rendszer

Összességében jól vizsgázott az új választási rendszer, a helyi választási irodák 98 százaléka jól dolgozott - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke hétfőn az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

Pálffy Ilona az M1-nek nyilatkozva kiemelte: az átjelentkezés intézményével a választópolgárok szívesen éltek, ugyanakkor további "személyi erősítéssel" lehetne elkerülni, hogy a szavazókörökben az átjelentkezők miatt sorok alakuljanak ki. A jövőben szükségessé válhat, hogy az állandó lakosok külön szavazókörben szavazzanak, ne az átjelentkezőkkel együtt - tette hozzá.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az NVI elnöke azt mondta, a helyi választási irodák 98 százaléka jól vizsgázott, csak kisebb hibák voltak, amelyeket kiértékelnek. Egy teljesen új választási rendszerben "egy elég nehéz és bonyolult törvény" végrehajtásával, nagyon feszített határidők mellett, valamennyi munkát jó színvonalon végezték el az NVI munkatársai - jelentette ki Pálffy Ilona.

Az NVI elnöke hétfői sajtótájékoztatóján kifejezte köszönetét a vasárnapi országgyűlési választás lebonyolításában részt vevőknek. Emlékeztetett rá: a közigazgatás átszervezése miatt új emberek voltak az önkormányzatoknál, emiatt és az új választási eljárási törvény miatt "volt egy kis fennakadás", de úgy látja, végül mindenki maradéktalanul teljesítette a feladatait.

A szavazókörök előtti sorban állásokról azt mondta: az "teljesen természetes volt", hiszen az utolsó pillanatban emelkedett meg az átjelentkezéssel szavazók száma. Megjegyezte, hogy 2010-ben az 56 ezer igazolással szavazó voksolása éjfélig tartott, most a kétszer annyi átjelentkező szavazó szavazása lényegében egy szavazókör kivételével fél 9-re befejeződött, azaz lényegesen rövidebb idő alatt meg tudták oldani a több szavazó miatti feladatot.

(Négy évvel ezelőtt hosszú sorban állás volt az országgyűlési választás első fordulójában azokban a szavazókörökben, ahol a nem a lakóhelyükön szavazók voksolhattak, az akkori szóhasználattal igazolással szavazókat akkor kézzel kellett felvezetni a szavazóköri névjegyzékbe, ami hosszadalmas volt, és az igazolással szavazók nagy száma miatt jelentősen lassította a voksolás folyamatát.)

Az NVI vezetője úgy fogalmazott, nem tartja "akkora problémának" azt, hogy sorban állás volt a szavazókörök előtt, de - mint mondta - "nyilvánvaló, hogy egy-két dolgot át kell gondolni", azt, hogy miként lehet javítani a helyzeten. Ugyanakkor ez törvényi szabályozás kérdése - tette hozzá.

Pálffy Ilona azt mondta: véleménye szerint az a megoldás, ha az átjelentkezéssel szavazók egy viszonylag nagyobb térben voksolhatnak. Később újságíróknak azt mondta, Londonban például 4400-an szavaztak minden gond nélkül, igaz, ott egy 600 négyzetméteres helyiség állt rendelkezésre.

Beszélt arról is, hogy viszonylag kevés kifogás érkezett, érkezik a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Úgy tűnik, a kampánycsend eltörlése beválik, lényegesen kevesebb észrevétel, kifogás érkezett a helyi választási bizottságokhoz, és a napközbeni jelentéseknél sem volt sok a kampánnyal kapcsolatos probléma - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×