Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Júniusra megalakul az új kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legkésőbb május elején tarthatja alakuló ülését az új összetételű Országgyűlés. A miniszterelnök beiktatását követően néhány hétbe telik, míg megalakul az új kormány. Az átmeneti időszakban regnáló ügyvezető kormány jogköre csak minimálisan korlátozott.

Ügyvezető kormányként áll az ország élén az Orbán Viktor vezette kabinet egészen az új kormány megalakulásáig. Jelen esetben - mivel a Fidesz folytatja - ez kevés jelentőséggel bír, de az ügyvezető kormány jogköre valamelyest korlátozott.

"Azt gondolom, hogy az új parlament május 6-án alakulhat meg. Ez az alaptörvényben előírt legkésőbbi időpont, viszont abban az esetben, ha sokan megtámadják a választás kisebb-nagyobb helyi végeredményét, akkor a jogorvoslati idők bőven elhúzódhatnak odáig, hogy a parlament alakuló ülését nem lehet ennél előbb összehívni" - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője néhány nappal ezelőtt az InfoRádióban.

Az előírt menetrend a következő: a választás végleges, hivatalos eredményének bejelentése után a köztársasági elnök összehívja az Országgyűlés alakuló ülését.

Lövétei István alkotmányjogász rámutatott, hogy az államfőnek erre az alakuló ülésre már meg kell jelölnie az általa javasolt miniszterelnök személyét.

Rogán Antal korábban úgy fogalmazott: az előző ciklusok tapasztalatát figyelembe véve az új kormány május végén, június elején alakulhat meg.

Azt mondta: a parlamentnek kell egy kis idő a kormányprogram megvitatására is. A miniszterelnök megválasztása után pedig neki kell minisztereket jelölnie. Ekkorra fel kell állniuk a parlamenti bizottságoknak, ugyanis a bizottságokban zajlanak a szükséges meghallgatások. Az új kormány pedig csak ezután teheti az esküt.

Hanganyag: Seres Gerda