eur:
395.78
usd:
372.66
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Egy hónapon belül alakulhat meg az új Országgyűlés - a nap hírei

A kormányfő szerint a parlamenti választáson a polgárok egyértelmű felhatalmazást adtak a kormányzás folytatására. Egy hónapon belül alakulhat meg az új Országgyűlés. Szerdán bruttó 4 forinttal csökkenti az üzemanyagárakat a MOL.

A kormányfő szerint a parlamenti választáson a polgárok egyértelmű és nem megkérdőjelezhető felhatalmazást adtak a kormányzás folytatására. Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a szavazók nagy többséggel megerősítették az elmúlt négy év eredményeit: a munkára alapuló gazdaságpolitikát, illetve az új közjogi rendszert az új alaptörvénnyel. Hozzátette: az eredmények azt tükrözik, hogy a választópolgárok nagy része elutasította a gyűlöletre alapuló politizálást, és nemet mondott az Európai Unióból való kilépésre. A miniszterelnök hangsúlyozta: kampányígéretükhöz hűen folytatni kívánják a négy éve elkezdett munkát, és szerdán kormányülést tartanak. Orbán Viktor köszönetet mondott a választás lebonyolításában résztvevőknek, illetve a sajtónak. Szólt arról is, hogy csütörtökre kész lehet a Fidesz-KDNP pártszövetség európai parlamenti választási listája. A miniszterelnök az általa vezetett új kabinet összetételével kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta: időt kér, a szerdai kormányülésen értékelik a választás eredményét.

Várhatóan szombaton állapítják meg az országgyűlési választás előzetes végeredményét - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona sajtótájékoztatóján a kisebb nehézségek ellenére jónak nevezte az új választási rendszert. Úgy vélte: a jövőben több munkatársra lesz szükség ahhoz, hogy ne alakuljanak ki sorok a szavazókörökben az átjelentkezők miatt. A Nemzeti Választási Iroda elnöke szólt arról is, hogy a választókerületi eredményekre még több napot kell várni a külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók szavazatainak bevárása miatt. Az országos listás eredményt április 25-ig kell megállapítania a Nemzeti Választási Bizottságnak. Pálffy Ilona emlékeztetett arra, hogy hétfőn megkezdik az értesítők kézbesítését a májusi európai parlamenti választásra.

Egy hónapon belül alakulhat meg az új Országgyűlés. Az alakuló ülést az államfő hívja össze a választást követő 30 napon belül, ahol javaslatot tesz a miniszterelnök személyére. Az egyszerű többséggel megválasztott kormányfő azonnal hivatalba lép. Az országgyűlési választás előzetes végeredményét a levélszavazatok és a külképviseleteken leadott voksok összesítése után szombatra ígérte az Nemzeti Választási Iroda vezetője. A mandátumbecslés jelenlegi állása szerint a Fidesz-KDNP-nek 133 képviselője lehet az új, 199 fős parlamentben. Ez elegendő a kétharmados többséghez. A baloldali összefogás 38, a Jobbik 23, az LMP pedig 5 mandátummal rendelkezik, de két választókörzetben rendkívül kicsi a különbség a jelöltek között.

Készen áll a kampányidőszakban felhasznált pénzek ellenőrzésére az Állami Számvevőszék. A szervezet szerint az ellenőrzés célja, hogy megállapítsa: az egyéni képviselőjelöltek és a pártok, valamint a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok a kampányidőszakban betartották-e az előírásokat. A szabályok értelmében minden, a választáson indult jelöltnek és jelölőszervezetnek a választást követő 60 napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.

Már megkezdődhetett az aláírásgyűjtés az európai parlamenti képviselők májusi választására. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy náluk regisztrálhatnak a pártok, 35 párt márt jelezte, hogy indulni kíván a május 25-ei EP-választáson. Ahhoz, hogy valaki listát tudjon állítani, áprilisi 22-ig összesen 20 ezer aláírást kell összegyűjtenie. Ezeket az aláírásokat a Nemzeti Választási Iroda munkatársai ellenőrzik. Közben megkezdték az értesítők kézbesítését az európai parlamenti választásra. A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében a voksolás kitűzéséről és arról tájékoztatja a több mint 8 millió választópolgárt, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Legkésőbb április 14-éig postázzák az értesítőt. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor a jegyzőnél jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Szerdán bruttó 4 forinttal csökkenti az üzemanyagárakat a MOL. Az árváltozás után a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára 417, a 95-ös benziné 410 forintra csökken. Pénteken bruttó 2 forinttal mérsékelte a gázolaj árát a Mol, a benziné akkor nem változott. A benzinár 2012 április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012 január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok akár 25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×