eur:
392.88
usd:
367.85
bux:
66048.18
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Az európai modell alkonya vagy hajnala?- orosz lapvisszhang

Negyedszázad alatt Orbán liberálisból konzervatívvá, nacionalistává vált - írta Fjodor Lukjanov orosz külpolitikai szakértő a Kommerszant című orosz gazdasági napilapban a magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatban.

A független Védelmi és külpolitikai tanács elnevezésű társadalmi egyesülés elnöke az újság online kiadásában hétfőn megjelent cikkében azt írta, hogy a Fidesz élén Orbán Viktorral biztos győzelmet aratott a választásokon.

A szerző szerint Orbán megtestesülése annak a folyamatnak, amelyet sokan az európai modell alkonyának tekintenek, míg mások éppen ellenkezőleg egy új modell hajnalának.

Huszonöt évvel ezelőtt a kompromisszumot nem ismerő, liberális Orbán Viktor élharcosa volt azoknak, akik Magyarország európai jövőjét akarták, és küzdöttek a szovjet örökség ellen. Negyedszázad alatt ő és pártja konzervatívvá, rendkívül nacionalista erővé vált. Bírálja az Európai Uniót, alternatív lehetőségeket keres a Keleten - Kínától az arab világon át Azerbajdzsánig és Oroszországig - írta.

Orbán kétségbe vonja az integráció majd minden tételét. A nemzeti államok megerősítésének szükségességéről, valamint a belső folyamatok feletti ellenőrzésről beszél. Fellép az ellen, amit ő a külföldi bankok és a befektetők túlerejének tekint. Korlátozza a szólásszabadságot, átalakítja a jogrendszert, hogy az jobban szolgálja az állam érdekeit. Felemlegeti azt a történelmi igazságtalanságot, ami a magyarokat a XX. században érte, a szomszédos országokban élő magyarokkal kacérkodik, állampolgárságot ígérve nekik - tette hozzá Lukjanov.

Mindez sokkolja a magyar értelmiséget, míg a választók tömegesen a karizmatikus populistára szavaznak, akárcsak a jobboldali "Jobbik" pártra, amelynek megnyilatkozásai "közelítenek a rasszizmushoz" - írja a szakértő.

A bizonytalan helyzetektől megfáradt európai választóknak ugyanakkor elegük van azokból a színtelen csinovnyikokból, akik uralják a politikát. Példa erre az, ahogy a legutóbbi franciaországi választásokon a szélsőjobboldali Nemzeti Front és vezetője, Marine Le Pen korábban marginális erőből a fősodorba került, miközben hanyatlik a hagyományos pártok jelentősége.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a Fidesz győzelmével kapcsolatban szakértőket kérdezett meg, akik úgy vélekedtek, hogy az előnyös Oroszországnak, mert érvényben maradnak a Magyarországgal kötött szerződések, így a paksi atomerőmű közös (bővítésének) projektjéről szóló is.

Egy másik szakértő, Pavel Kanyevszkij, a Moszkvai Állami Egyetem (MGU) politológia tanszékének docense szerint a fő szerződések érvényben maradnak, így a paksi atomerőművel kapcsolatos közös projekt is.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×