Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az európai modell alkonya vagy hajnala?- orosz lapvisszhang

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Negyedszázad alatt Orbán liberálisból konzervatívvá, nacionalistává vált - írta Fjodor Lukjanov orosz külpolitikai szakértő a Kommerszant című orosz gazdasági napilapban a magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatban.

A független Védelmi és külpolitikai tanács elnevezésű társadalmi egyesülés elnöke az újság online kiadásában hétfőn megjelent cikkében azt írta, hogy a Fidesz élén Orbán Viktorral biztos győzelmet aratott a választásokon.

A szerző szerint Orbán megtestesülése annak a folyamatnak, amelyet sokan az európai modell alkonyának tekintenek, míg mások éppen ellenkezőleg egy új modell hajnalának.

Huszonöt évvel ezelőtt a kompromisszumot nem ismerő, liberális Orbán Viktor élharcosa volt azoknak, akik Magyarország európai jövőjét akarták, és küzdöttek a szovjet örökség ellen. Negyedszázad alatt ő és pártja konzervatívvá, rendkívül nacionalista erővé vált. Bírálja az Európai Uniót, alternatív lehetőségeket keres a Keleten - Kínától az arab világon át Azerbajdzsánig és Oroszországig - írta.

Orbán kétségbe vonja az integráció majd minden tételét. A nemzeti államok megerősítésének szükségességéről, valamint a belső folyamatok feletti ellenőrzésről beszél. Fellép az ellen, amit ő a külföldi bankok és a befektetők túlerejének tekint. Korlátozza a szólásszabadságot, átalakítja a jogrendszert, hogy az jobban szolgálja az állam érdekeit. Felemlegeti azt a történelmi igazságtalanságot, ami a magyarokat a XX. században érte, a szomszédos országokban élő magyarokkal kacérkodik, állampolgárságot ígérve nekik - tette hozzá Lukjanov.

Mindez sokkolja a magyar értelmiséget, míg a választók tömegesen a karizmatikus populistára szavaznak, akárcsak a jobboldali "Jobbik" pártra, amelynek megnyilatkozásai "közelítenek a rasszizmushoz" - írja a szakértő.

A bizonytalan helyzetektől megfáradt európai választóknak ugyanakkor elegük van azokból a színtelen csinovnyikokból, akik uralják a politikát. Példa erre az, ahogy a legutóbbi franciaországi választásokon a szélsőjobboldali Nemzeti Front és vezetője, Marine Le Pen korábban marginális erőből a fősodorba került, miközben hanyatlik a hagyományos pártok jelentősége.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a Fidesz győzelmével kapcsolatban szakértőket kérdezett meg, akik úgy vélekedtek, hogy az előnyös Oroszországnak, mert érvényben maradnak a Magyarországgal kötött szerződések, így a paksi atomerőmű közös (bővítésének) projektjéről szóló is.

Egy másik szakértő, Pavel Kanyevszkij, a Moszkvai Állami Egyetem (MGU) politológia tanszékének docense szerint a fő szerződések érvényben maradnak, így a paksi atomerőművel kapcsolatos közös projekt is.