Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ilyen szabálytalanságokra számít a Nemzeti Választási Bizottság elnöke - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rendben zajlott a nap első felében az országgyűlési választás az amerikai magyar külképviseleteken. Több mint 120 ezren jelentkeztek át másik választókerületbe, több ezren hagyták ezt a határidő előtti utolsó órákra. A legtöbb panaszra a szavazókörök 150 méteres körzetén belüli szabálytalanságok miatt számít a Nemzeti Választási Bizottság elnöke.

Rendben zajlott a nap első felében az országgyűlési választás az amerikai magyar külképviseleteken. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton lehet szavazni helyi idő szerint 6 és 19 óra között. Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező polgárok voksolhattak, akik, a választás napján az adott külföldi városban tartózkodnak, valamint március 29-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni. A legtöbb szavazót, 808-at New Yorkba várták. Washingtonban, Los Angelesben és Torontóban egyaránt mintegy háromszázan jelezték voksolási szándékukat.

Az országgyűlési választási felkészülésről számolt be sajtótájékoztatóján a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Pálffy Ilona elmondta: a névjegyzékben 8 millió 19 ezer 566 választópolgár szerepel, közülük átjelentkezéssel 120 ezer 304 szavazhat. Hozzátette: több mint 30 ezren az utolsó nap, és több ezren az utolsó órákban próbálták meg az interneten elintézni átjelentkezésüket a választói névjegyzékbe. A Nemzeti Választási Iroda vezetője kijelentette: a rendszer ugyan lelassult, de ettől függetlenül minden kérelmet fogadni tudtak. Pálffy Ilona emlékeztetett: Magyarországon 3176 település 10.386 szavazókörében várják a szavazókat; összesen 106 egyéni választókerületben választanak egyéni választókerületi képviselőket, 93 mandátumot pedig országos listán osztanak szét a pártok között.

Már 73 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel a Nemzeti Választási Iroda, a visszaérkezett iratok ötöde érvénytelen. Nyilvántartásuk szerint a csaknem 200 ezer választásra jogosult levélszavazó közül már 126 ezren leadták voksukat. Postán csütörtökig több mint 41 ezer levélszavazat érkezett be, a külképviseleteken pedig 85 ezret adtak le. A Magyarországon lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán levélben szavazhatnak, és maguk dönthettek arról, hogy postán vagy a külképviseleteken keresztül juttatják el a voksukat.

A legtöbb panaszra a szavazókörök 150 méteres körzetén belüli kampánycsend sértésekkel összefüggésben számít a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Patyi András a választások előtti utolsó tájékoztatón hangsúlyozta: a bejelentőnek magának kell bizonyítékokat bemutatnia. a választóknak joguk van nyíltan felvállalni szimpátiájukat a szavazóhelyiségekben is, de kampánycsend eltörlése ellenére az aktivisták nem zaklathatják a voksolókat a szavazókör 150 méteres zónájában.

Saját halottjának tekinti Szabó Gyulát, a nemzet színészét az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész hosszú betegség után pénteken hunyt el 83 éves korában. Emlékezetes színpadi alakításai mellett számos filmben és tévésorozatban játszott, ő volt a Tenkes kapitánya Buga Jakabja, a Princ, a katona Csontos őrnagya, a Robog az úthenger Józsija. Hangját is jól ismerhette a közönség: szinkronszerepei mellett az ő hangján szólalt meg számos rajzfilmfigura, köztük dr. Bubó és Frakk, és ő volt a Magyar népmesék sorozat mesemondója is. Szabó Gyulát a Nemzeti Színház is saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Jelet észlelt az eltűnt malajziai repülőgép fekete doboza után kutató egyik kínai keresőhajó az Indiai-óceán déli részén. A jel pulzáló jellegű, de egyelőre nem tudni, hogy valóban az egy hónapja lezuhant Boeing-777-es roncsaiból érkezik-e. A malajziai légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe indult gépének március 8-án veszett nyoma, 239 emberrel a fedélzetén. A fekete doboz jeladója a baleset után egy hónapig működik, tehát a keresőegységeknek pár napjuk maradt a megtalálására.