eur:
393.33
usd:
367.88
bux:
65983.53
2024. április 24. szerda György

"Bombabiztos a választási informatikai rendszer"

Gyakorlatilag nincs esély a behatolásra a Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszerébe - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona elmondta: minden aktuális elérhető védelmet beiktattak a rendszerve a programozók.

A nemzetbiztonsági felügyelet is azt jelentette, hogy nem lehet feltörni a rendszert - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Pálffy Ilona elmondta: két nap alatt 71 ezerről 115 ezerre nőt az átjelentkezők száma, de ez nem befolyásolja a vasárnapi választás eredményét, mert a máshol szavazók is a saját lakhelyük szerinti jelöltekre adhatják le voksaikat - magyarázta a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

A nem a lakóhelyükön szavazók zöld borítékot kapnak majd vasárnap, ezt azonban a voksolás után, az urnába dobás előtt feltétlenül le kell ragasztani, különben érvénytelen lesz a szavazat - hívta fel a figyelmet az NVI elnöke.

Pálffy Ilona hozzátette: az állandó lakcímmel bejelentkezők sem "billenthetnek", mert lényegében nem volt több az új állandó lakcímre való bejelentkezés a választások előtti néhány hónapban, mint korábban, sőt kevesebb volt.

Az eddig beérkezett 112 ezer levélszavazatból 73 ezret dolgoztak fel, a visszaérkezett iratok ötöde érvénytelen. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok szavazhatnak levélben az országgyűlési választáson. Az NVI nyilvántartása szerint a csaknem 200 ezer választásra jogosult levélszavazó közül már 126 ezren leadták szavazatukat.

A Magyarországon csütörtökön feladott levélszavazatoknak legkésőbb szombaton meg kell érkezniük az NVI-hez, az éjfél után érkezett postai levélszavazatok érvénytelenek lesznek.

Aki elmulasztotta postán feladni, az a levélszavazatát még a voksolás napján, vasárnap is leadhatja az egyéni választókerületi székhelyek választási irodáiban, illetve a külképviseleteken - derül ki az iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szombati adataiból.

A legtöbb érvényes irat Romániából érkezett, összesen 26 980.

Ha a válaszborítékban lévő azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi előírásoknak, külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot. Ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd beszkennelik a szavazatokat.

Pálffy Ilona a levélben érkező szavazatok súlyát az InfoRádióban úgy értékelte: azok "egy jó mandátumot jelenthetnek, kettőt semmiképpen sem".

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×