Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi történt ezen a napon 25 éve? - Április 2.

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. április 2. vasárnap: Grósz Károly korábbi moszkvai látogatásáról elmondta, hogy ő vetette fel Mihail Gorbacsovnak a semlegesség kérdését, és egyetértettek abban, hogy ez csak a katonai tömbök feloszlatása esetén válna időszerűvé. Nyugalomra és türelemre intette a lázongó lengyel parasztokat televíziós beszédében Mieczyslaw Rakowski lengyel kormányfő.

Hallgatói kérdésekre is válaszolt Grósz Károly, az MSZMP főtitkára a Magyar Rádióban elhangzott valamivel több mint egyórás élő rádióműsor vendégeként.

Grósz Károly korábbi moszkvai látogatásáról elmondta, hogy ő vetette fel Mihail Gorbacsovnak a semlegesség kérdését, és egyetértettek abban, hogy ez csak a katonai tömbök feloszlatása esetén válna időszerűvé.

Csehszlovákiával kapcsolatban kifejtette, hogy minden országnak belügye, hogy hogyan kezeli az alternatív módon gondolkodókat, de ha valaki elégedetlen a csehszlovák hatóság magatartásával, nyugodtan kifejezésre juttathatja azt.

Grósz Károly 1956 megítélésével kapcsolatban leegyszerűsítőnek mondta az akkori történések népfelkelésnek minősítését. Szerinte helyesebb egy diákmegmozdulás, egy felkelés, majd egy ellenforradalomba átcsapó folyamatként értékelni 1956-ot.

A Nagy Imre politikai rehabilitálására vonatkozó kérdésre elmondta: nem valószínű, hogy az a temetése előtt vagy akár csak utána is megtörténhet.

Bizonyosan a jogi rehabilitálásnak van létjogosultsága, s ehhez a teljes periratot tanulmányozni kell. Ez azonban nem a pártvezetés, hanem a szakemberek dolga - mutatott rá az interjúban Grósz Károly.

Nyugalomra és türelemre intette a lázongó lengyel parasztokat televíziós beszédében Mieczyslaw Rakowski lengyel kormányfő. A politikus azzal érvelt, hogy a mezőgazdaság jobb ellátását javító iparszerkezeti változásokhoz időre van szükség. A kormányfő szerint csak fokozatosan lehet felszabadítani a mezőgazdasági és élelmiszerárakat.

A Lengyel Egyesült Munkáspárt koalíciós partnere, a Parasztpárt ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ha késlekednek az árak felszabadításával, az élelmiszerhiányt idézhet elő. Rakowski a folytatódó kerekasztal-tárgyalásokról szólva annak a reményének adott hangot, hogy a pluralista és demokratikus Lengyelországban valamennyi politikai erő megtalálhatja majd a helyét.

Több mint 30 százalékkal felemelték a benzin árát Lengyelországban. A szuper benzin új ára 250 zloty, azaz 21 forint lett. Az újabb áremelésre a varsói illetékesek szerint a növekvő fogyasztás miatt volt szükség, valamint azért, hogy ne kelljen visszatérni a januárban megszüntetett jegyrendszerhez.