eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Folytatódnak a tárgyalások a jövő évi minimálbérről - a nap hírei

A magyarok nem kérnek többet a Gyurcsány-Bajnai-korszakból, és ugyanazokból, akik egyszer már tönkretették az országot. Így reagált a Fidesz arra, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke tizenhat pontból álló programot hirdetett.

Hétfőn folytatódnak a tárgyalások a jövő évi minimálbérről és bérajánlásról a munkaadói, munkavállalói szervezetek, valamint a kormány között. A korábbi egyeztetés után Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára elképzelhetőnek tartotta a hétfői megállapodást. A munkáltatói oldal 3 és 4 százalék közötti emelést tartana elfogadhatónak. A szakszervezetek pedig 5,4 százalékos minimálbér-emelést és 4,4 százalékos általános bérajánlást szeretnének.

Több pénzből gazdálkodhat jövőre az igazságszolgáltatás - jelentette be a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte: a bíróságoknak 548 millió forinttal, míg a Kúriának 70 millió forinttal több forrást biztosít a 2014. évi költségvetés. Hozzátette: ez lehetővé teszi a bírósági eljárások gyorsítását, valamint a különböző fejlesztések és beruházások megvalósítását.

Kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a november 24-én tartott fóti időközi választást - így döntött a Budapest Környéki Törvényszék. A testület ezzel egy magánszemély felülvizsgálati kérelmére - megváltoztatta a területi választási bizottság szerdai határozatát, megsemmisítve a választás eredményét, egyúttal a szavazás megismétlését rendelte el. A 19 ezer lakosú Pest megyei településen azért kellett időközi voksolást kiírni, mert a fideszes polgármester szeptemberben lemondott posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is. Az ellenzéki összefogás színeiben induló polgármesterjelölt kapta a legtöbb voksot. A képviselő-választás eredményeként pedig egy független jelölt kapta a legtöbb szavazatot.

A magyarok nem kérnek többet a Gyurcsány-Bajnai-korszakból, és ugyanazokból, akik egyszer már tönkretették az országot. Így reagált a Fidesz arra, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke tizenhat pontból álló programot hirdetett. Gyurcsány Ferenc a legfontosabb törekvései közé sorolta az euró 2020-as bevezetését, a vatikáni szerződés felmondását, egy szolidaritási bank megalapítását, a tb-járulékok sávossá tételét és a családi adókedvezmények családi pótlékká alakítását.

Ma kezdődött az advent, a karácsonyra való lelki felkészülés 4 vasárnapot felölelő időszaka. A templomokban országszerte advent első vasárnapjának liturgiáját tartották. Az adventi készület hagyománya a 4. századból ered, amikor háromhetes előkészületi időt tartottak vízkeresztkor a keresztelések előtt. A következő században ez a várakozás átalakult: a keresztények már a karácsonyra, Krisztus megszületésének ünnepére készültek lelkileg az ünnepet megelőző 6 héten át, ebből rövidült le a 4 vasárnapot átívelő adventi időszak. A 3 lila és 1 rózsaszín gyertyával feldíszített adventi koszorú hagyománya a közös karácsonyvárást segíti. A gyertyák színei szimbolikus jelentőségűek: a lila a bűnbánatra, a rózsaszín az örömre utal.

Leszerelést és békét sürgetett a világban advent első vasárnapján a pápa. A katolikus egyházfő a római Szent Péter téren a Bibliát idézve úgy fogalmazott, hogy a kardokból ekevas, a lándzsákból kasza legyen! Az egyházfő az AIDS világnapján a betegekért és az őket segítő orvosokért, önkéntesekért és misszionáriusokért imádkozott.

Megnyílt a Szeretetposta és megkezdődött a Mikulás Fesztivál Nagykarácsonyban. Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása előtt L. Simon László kormánybiztos a Fejér megyei településen felidézte, hogy az elmúlt időszakban bizonytalanná vált a hosszú évek óta kiválóan működő Mikulásfalva jövője. Beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap 5 millió forinttal támogatja a rendezvényt. A karácsonyi küldemények száma évről évre csökken, tavaly 40-50 ezer darabot dolgozott fel a nagykarácsonyi Szeretetposta.

A Richter-skálán 3,3-es erősségű földrengés volt nem sokkal reggel 7 óra után Baranya megyében. A földmozgás epicentruma Erdősmecske közelében volt és nem okozott károkat. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete Versendről, Szellőről, Szederkényből, Babarcról és Belvárdgyuláról kapott bejelentést, amely szerint az ott lakók 10 másodpercig tartó rezgést észleltek.

Kisiklott egy elővárosi vonat New York Bronx kerületében. A CNN amerikai hírtelevízió szerint legkevesebb négyen meghaltak, és negyvenen megsérültek, miután a szerelvény öt kocsija felborult egy állomás előtti kanyarban. Egy törzsutas elmondása szerint a vonat a megszokottnál sokkal gyorsabban ment. Júliusban ugyanezen a szakaszon egy tehervonat siklott ki.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×