eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vasárnaptól nyilatkozhatnak a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt igénylők - a nap hírei

Támogathatónak tartja a díjbeszedés nonprofittá tételét a nemzeti fejlesztési miniszter. Már több mint hatvan embert kezelnek szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt a Zalaegerszegen.

Vasárnaptól nyilatkozhatnak a bankoknál a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt igénylők. A nyilatkozat tartalmát ismertető kormányrendelet szerint az ügyfeleknek februártól lesz lehetőségük a havi két felvételre, legfeljebb 150 ezer forintig. Az erre lehetőséget adó törvényt november elején fogadta el az Országgyűlés. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára korábban elmondta: az ingyenes készpénzfelvétel a bankoknak 42 milliárd forintos tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget, a társadalomnak 100 milliárd forintos pluszköltséget jelent.

Támogathatónak tartja a nemzeti fejlesztési miniszter azt a javaslatot, amely a díjbeszedést is nonprofit tevékenységgé tenné a rezsicsökkentés folytatásáért. A Magyar Nemzet beszámolója szerint Németh Lászlóné a jobbikos Volner János országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolt, de a megvalósítás időpontjáról nem közölt részletet.

Az MSZP szerint a kormány súlyosan veszélyezteti a jövő évi költségvetést azzal, hogy túltervezi a gazdasági növekedést és a várható adóbevételeket. Józsa István, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese úgy vélte: a büdzsében tervezett 2 százalékos gazdasági növekedés bizonytalan alapokon nyugszik. A Fidesz úgy reagált Józsa István szavaira, hogy a kormányváltás óta a költségvetés megalapozott és biztosítja az ország pénzügyi stabilitását.

Felmentette titoktartási kötelezettsége alól Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati miniszterét az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója - értesült belügyminisztériumi forrásokból a Magyar Nemzet. A felmentést Mile Lajos, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának LMP-s tagja kezdeményezte. Az ellenzéki politikus a Portik Tamás és Laborc Sándor kapcsolatát vizsgáló ténymegállapító albizottság elnökeként kérdezné Szilvásy Györgyöt. A volt miniszter korábban azzal hárította el a magkeresést, hogy köti a titoktartás, és nincs felhatalmazása államtitkot képező információkat közölni a testülettel.

A 2060-ig titkosított ügynöklisták, az állambiztonsági múlt teljes és azonnali nyilvánosságra hozatalát követeli a Jobbik. Az ellenzéki párt alelnöke szerint a Nemzeti Emlékezet Bizottságának létrehozása csak időhúzás. Novák Előd arra reagálva közölte ezt, hogy a közigazgatási és igazságügyi-miniszter törvényjavaslatban kezdeményezte a testület létrehozását a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárására. Az indítvány lehetővé tenné, hogy a diktatúrában megfigyeltek nyilvánosságra hozzák az általuk megismert adatokat, így a róluk jelentő és velük foglalkozó titkosszolgálati személyek nevét.

Már több mint hatvan embert kezelnek szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt a Zala Megyei Kórházban, a zalaegerszegi jégcsarnokban történt tömeges rosszullét után. Nothoff Ingrid a megyei rendőr-főkapitányság sajtófőnöke elmondta: a jégkorongmérkőzésről 29 gyermeket és 2 felnőttet vittek azonnal kórházba, 30-an szombat délután jelentkeztek az ügyeleten. Hozzátette: a tömörítő jégkészítő-berendezést, amely feltételezések szerint a rosszulléteket okozta, a rendőrség lefoglalta, és szakértő bevonásával, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indít eljárást.

Budapesten megrongálták a hanuka alkalmából felállított gyertyatartót a Nyugati téren. A rendőrség tájékoztatása szerint hasonló cselekményt követtek el szerdán a Deák Ferenc téren is. Mindkét esetben egy táblát szakítottak le a gyertyatartókról. A rendőrség rongálás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen.

Megérkezett Budapestre a lappföldi Mikulás. A finn nyelven Joulupukkinak nevezett Télapó az idén is több magyar városba látogat el, hogy megajándékozza a gyerekeket. A fővárosi 56-osok terén december 6-án részt vesz a Mikulágyár jótékonysági akció fő sátrának megnyitóján, majd a Vörösmarty téren várja a gyerekeket. A lappföldi Mikulás a Pető Intézet, valamint a Kesztyűgyári Közösségi Ház gyermekeit is meglátogatja.

Skóciában nyolcan vesztették életüket, amikor Glasgow belvárosában épületre zuhant egy helikopter. 32 sérültet vittek kórházba, közülük 14 állapota nagyon súlyos. A rendőrség helikoptere szombat éjjel zuhant az egyik zsúfolásig telt szórakozóhelyre. A légi jármű átütötte a tetőszerkezetet, de nem robbant fel, és tűz sem keletkezett. A szerencsétlenség pillanatában hozzávetőleg 120-an tartózkodtak a pubban. Szemtanúk szerint leállt a helikopter hajtóműve.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×