Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor: Magyarország az integráció híve

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az EU bővítése nélkül az európai gazdaság sem lesz versenyképes - mondta a magyar miniszterelnök a vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozón.

Az európaiaknak is érdeke, hogy újabb országokat vonjanak be az uniós együttműködési rendszerbe - tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő úgy fogalmazott: "világosan meg kell mondani a választóknak, hogy Nyugat-Európában ugyan sokan ellenzik a további bővítést, de bővítés nélkül az európai gazdaság nem lesz versenyképes".

A találkozón az Európai Unió parafálta a társulási és szabad-kereskedelmi megállapodást Grúziával és Moldovával, egyben megállapodást írt alá Azerbajdzsánnal a vízumkötelezettség enyhítéséről.

A kormányfő történelmi eseménynek nevezte, hogy Grúzia és Moldova a csatlakozás ösvényére lépett a Litván fővárosban. Az Ukrajna és az EU között tervezett, ám végül elmaradt társulási megállapodás ügyében pedig kiemelte, hogy Ukrajnának más a politikai kultúrája.

"Ezért ha együtt akarunk velük működni - ami most nem sikerült -, ahhoz több időre, türelemre és kölcsönös alkalmazkodásra lesz szükség. Tehát ez nem egy lezárt történet, itt még dolgoznunk kell majd"- idézte a közszolgálati televízió Orbán Viktor szavait.

Az unió keleti partnerségi programja a közösség 28 tagjára és hat szovjet utódállamra, Ukrajnára, Fehéroroszországra, Moldovára, valamint a három Kaukázuson túli köztársaságra, Grúziára, Azerbajdzsánra és Örményországra terjed ki.

Hanganyag: Sigmond Árpád