Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mol-INA-ügy - A Mol az INA jövőjéről tárgyalna, de a cég irányításáról nem

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Mol kész tárgyalni a horvát kormánnyal az INA jövőjéről, de a vállalat irányítása nem lehet vitatéma - jelentette ki Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a Merchantcantos.com weboldalnak adott tévéinterjúban.

"Végső soron mindenképpen döntésre kell jutni. Ha azt látjuk, hogy a horvát kormány kész támogatni az üzleti tervet, akkor együtt fejleszthetjük tovább az INA-t. Ha azonban a vissza akarja forgatni az idő kerekét és olyan megoldást szeretne, amelyben az állam kezébe kerülne át az irányítás és csak rövid távú terveik vannak, akkor abban mi nem kívánunk segédkezni. A vállalat irányításáról nem tárgyalunk" - idézi Hernádi Zsoltot a Reuters hírügynökség az interjú szöveges átiratára hivatkozva.

Az elnök-vezérigazgató megerősítette, hogy a tárgyalások eredménytelensége esetén a Mol kész eladni az INA-ban tartott közel 50 százalékos részesedését.
Hernádi az interjúban úgy fogalmazott: " a vállalatirányításról nem tárgyalunk, az INA jelenlegi vállalatirányítási modellje külső szemlélők, szakértők szerint is a legjobbak közé tartozik, ezért nincs okunk változtatni rajta".

Elmondta azt is, hogy az INA két finomítójába a Mol nagyon sok pénzt fektetett, az elmúlt 10 évben annyit, amennyiből új finomítót lehetne építeni. Ennyi sem elég azonban, a finomítók további beruházásokat igényelnek, de a piaci trendek nem bíztatóak, Horvátországnak szembe kell néznie azzal, hogy a kétfinomítós modell fenntartása nagyon nehéz, nagy kihívást jelent egy ekkora piacon.