eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Követi az inflációt a nyugdíj

Jövőre a nyugdíjasok megélhetése is könnyebb lesz - monda csütörtöki sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője. Selmeczi Gabriella közölte: 2014-ben 2,4 százalékkal, vagyis a tervezett infláció mértékével emelkednek a nyugdíjak, ahogy azt a költségvetési javaslat is tartalmazza.

Selmeczi Gabriella emlékeztetett: pártja még a legutóbbi választási kampányban ígéretet tett arra, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányokkal ellentétben nem fogad el vagy hajt végre a nyugdíjasok terheit növelő intézkedéseket, és ezt be is tartotta - fűzte hozzá.
A nem túl kedvező európai gazdasági helyzet ellenére a kormány megvédte a nyugdíjakat - jelentette ki - így tavaly novemberi 1,6 százalékos nyugdíj-kiegészítés után idén januárban is 5,2 százalékos emelést hajtott végre.

Közölte: a járadék vásárlóértékének megőrzését segíti a 70-es évek óta nem látott alacsony infláció, valamint a rezsicsökkentés is, amelynek hatása jövőre már egész évben érzékelhető lesz. A rokkantsági és rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadék szintén 2,4 százalékkal emelkedik jövőre - fűzte hozzá.

A szóvivő a munkaadók figyelmét arra hívta fel, hogy már most jelentkezhetnek arra a programra, amely az 55 év feletti munkanélküli nők foglalkoztatását segíti jelentős adókedvezményekkel. Az év végéig pályázható támogatás célja, hogy az érintettek hosszabb munkaviszonyt szerezhessenek és magasabb összegű nyugdíjban részesüljenek, ha elérik a járadékra jogosító kedvezményes, 40 éves szolgálati időt. Mint mondta, eddig több mint 110 ezer nő élt a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségével.

Selmeczi Gabriella a sajtótájékoztatón reagált a szocialista Hiller István, valamint az Együtt-PM politikusa, Karácsony Gergely szavaira. Hiller István azt mondta, hogy a kormány nem tud mit kezdeni a felsőoktatással, szerinte ezt jelzi, hogy a szerdai kormányülésen mégsem tárgyalták a felsőoktatási koncepciót. Karácsony Gergely pedig azt jelentette be: a szövetség interaktív kampányt indított, emellett személyesen is szeretné megtudni a fiatalok véleményét arról, milyen lenne az a Magyarország, ahol szívesen élnének, ahova szívesen visszajönnének.

A szóvivő minderre úgy reagált: a bukott baloldal semmit nem változott, ugyanazt és ugyanazokat kínálja a fiataloknak, mint korábban. "A Bajnai-párt" ugyanúgy elküldi az országból őket, ahogyan Gyurcsány Ferenc tette - fogalmazott. A szocialisták pedig ugyanazt a Hiller Istvánt kínálják, aki oktatási miniszterként megbukott, pártelnökként pedig a helyi pártszervezet jelzése ellenére szemet hunyt a felett, hogy a fiataloknak járó támogatásokat "Zuschlag János és a szocialista bűnszervezet hordta ki" az ifjúsági minisztériumból.

Hozzátette: ma Európa legtöbb országával szemben a fiatalok előtt biztosabb jövő áll Magyarországon. Körükben csökken a munkanélküliség, foglalkoztatásukat pedig több programmal is támogatja a kormány. Jövőre még inkább segíti munkavállalásukat azzal, hogy a hallgatói munkaszerződés alapján dolgozó pályakezdők mentesülnek a biztosítási és járulékfizetési kötelezettség alól.

Kijelentette: jelenleg 59 ezer diák tanulhat a felsőoktatásban teljes állami finanszírozással, a hátrányos helyzetűeket pedig külön ösztöndíj segíti. Rekordalacsony kamattal vehető fel a diákhitel, és annak egy részét az állam átvállalja a gyermekeket vállaló hallgatók esetében.

A szóvivő arra az újságírói felvetésre, hogy a bajai videó készítői kártérítést kérnek, úgy reagált: a Fidesz az egész országgal együtt meg van döbbenve azon, hogy mi folyik a baloldalon. Mint mondta, a kislétai videó megjelenése óta Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon pártjai, valamint a szocialisták is számos válasszal adósak. "Hogy még ők követelnek egymástól kártérítést, az a magyarok többségénél kiveri a biztosítékot" - fogalmazott.

Egy másik felvetésre, miszerint Ángyán József és Hadházy Ákos egykori fideszes politikusok, valamint az adóhivatal korábbi ellenőre, Horváth András egy szervezetbe tömörül, úgy felelt: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egykori munkatársa súlyos bűncselekménnyel vádol egyeseket, így ezt az ügyészségnek kell vizsgálnia, "nem lenne jó, ha országgyűlési képviselők különböző bizottságokban játszanának rendőrséget". Magyarországon mindenkinek joga van egyesületet alapítani vagy szervezetet létrehozni - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×