eur:
395.75
usd:
372.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kövér: vissza kell állítani a munka becsületét

Az Országgyűlés elnöke szerint Magyarországot csak a munka becsületének visszaállításával lehet megújítani. Kövér László a Szakmaiság - felelősség - minőség című, a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége által szervezett csütörtöki budapesti konferencián úgy fogalmazott, hogy partneri viszonyra van szükség a kamarák és az állam, a mindenkori kormány és a törvényeket megalkotó Országgyűlés között.

A találkozó újabb állomása ennek az együttműködésnek - mondta a politikus.

Akkor újítható meg az ország, ha azok lesznek sikeresek, akik a szakma szabályai szerint, munkájukért felelősséget vállalva, komoly minőséget létrehozva tevékenykednek. Magyarország megújításához meg kell erősíteni a hitelesség követelményét az élet minden területén - mutatott rá, hozzátéve: ez egy hosszú folyamat, amit kitartóan és néha, a rendkívülinek tűnő nehézségektől sem visszariadva kell végigvinni. Ez mindannyiunk érdeke - hangsúlyozta, majd biztosította a résztvevőket arról, hogy ebben a munkában számíthatnak a magyar államra, a magyar kormányra és az Országgyűlésre.

Kövér László rámutatott: az a válság, ami az elmúlt néhány esztendőben végigsöpört a nyugati világon, és a szemünk láttára változtatja meg a gazdaság és az állam természetét, nem csak hitel válság, hanem hitelességi válság is. Alapvető intézményekről derült ki, hogy meghamisították az adatokat, hogy nem mondtak igazat, hogy kétes minőségű árukat és hibás termékeket forgalmaztak, hogy az általuk kiadott minősítések nem feleltek meg a valóságnak, és látványosan letértek a szakmaiság, hitelesség, minőség útjairól, a felelősséget pedig következetesen elhárították magukról.

Rögzítette: hitelesség nem jöhet létre szakmai hozzáértés, felelősségvállalás és minőség nélkül. A kamarák egyik legfontosabb küldetése az, hogy a szakmaisággal fémjelzett hitelesség őrei legyenek a maguk hivatásában. Nem lehet eléggé nagyra értékelni e küldetés jelentőségét - állapította meg a házelnök.

Kövér László kitért arra is: az Országgyűlés legfontosabb feladata, hogy a különböző véleményeket, érdekeket, szempontokat megjelenítse, egymással érdemi vitában ütköztesse, a lehetséges mértékben megbékítse, összehangolja és mindezt a törvényekben megjelenítse. Ennek a sikere egyfelől "demokrácia kérdés, másfelől anyagi kérdés" - hangsúlyozta.

Kifejtette: a demokrácia kérdése, hogy gazdasági-társadalmi súlyával arányosan képviseltetve legyen az a kiterjedt kör, amelynek az érdekeit a kamarák megjelenítik, s amely ma partnereivel a munkavállalók egy jelentős részét alkalmazza, tevékenysége a nemzeti jövedelem egy jelentős részének előállításához hozzájárul, az adóbevételek egy jelentős hányadát fizeti be.

Anyagi kérdés a kamarák által képviselt területeken dolgozó vállalkozóknak és partnereiknek illetve az általuk alkalmazott munkavállalóknak is, és anyagi kérdés az állam számára is. Anyagi kérdés, hogy a kamarák által képviselt szakmai szempontok és ágazati érdekek összhangba tudnak-e kerülni más területek szakmai szempontjaival és ágazati érdekeivel - mutatott rá a házelnök.

A Magyar Szakmai Kamarák Szövetségét tagsági és megfigyelői státuszban a Magyarországon létrehozott összes, azaz 15 szakmai kamara alkotja. Az MSZKSZ-nek, mint a szakmai kamarák szabályozási hátterét érintő tárgykör tekintetében széles társadalmi réteg érdekeit megjelenítő ernyőszervezetnek a célja, hogy a szakmai kamarák, mint a demokratikus jogalkotás résztvevői véleményük javaslataik, észrevételeik átadásával megfelelő hangsúllyal vehessenek részt a jogalkotásban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×