Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fóti választás: nem kell megismételni a szavazást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem kell megismételni Fóton a vasárnap tartott időközi polgármester-, illetve képviselő-választás egyikét sem, így döntött a területi választási bizottság (tvb) a jogorvoslati kérelmek, kifogások felülvizsgálata alapján - tájékoztatta Kenéz Tibor, a testület elnöke az MTI-t.

Közlése szerint a tvb mindenben osztotta a helyi választási bizottság (hvb) álláspontját, vagyis egyetértett azokkal a határozatokkal, amelyeket a fóti testület hozott a hozzá benyújtott, a voksolás törvényességét, illetve a kampány tisztaságát érintő beadványok ügyében. Egyetértés született arról a feljelentésről is, amelyet a hvb tett az ügyészségen a szavazók szervezett szállításának gyanúja miatt - mondta Kenéz Tibor.

A feljelentés tárgyát képező beadványon - amelyről a Pest Megyei Főügyészség hivatott dönteni - kívüli kifogások, panaszok egyike sem olyan súlyú, hogy akár a polgármester-, akár az 1-es számú egyéni választókerületben tartott képviselő-választást meg kellene ismételni. Ez azt jelenti, hogy a tvb szerint nincs szükség újabb voksolásra Fóton - nyomatékosította az elnök.

A határozat ellen felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani péntek délután 4 óráig a Budapest Környéki Törvényszéken - közölte Kenéz Tibor.

A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi voksolást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is.

A 29,1 százalékos részvétel mellett megtartott választáson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116-ot voksot (25 százalék), így ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

Chrobák Zoltánnénak, Fót jegyzőjének korábbi tájékoztatása szerint vasárnaptól kedd délutánig több mint egy tucat kifogás, jogorvoslati kérelem érkezett a helyi választási bizottsághoz, így a Magyar Liberális Párttól, a Jobbiktól és magánszemélyektől. Az egyik beadványban a Jobbik a választók szervezett szállításának gyanúját jelentette be. Állításuk szerint egy MSZP-hez köthető férfi mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállítottak át voksolókat, de ezt utóbb a megnevezett és a helyi MSZP is cáfolta. Az ügyben a hvb és a Jobbik is feljelentést tett hétfőn az ügyészségen.

A két feljelentés után szerdán egy újabb is érkezett egy magánszemélytől, mindhárom beadvány a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújára hivatkozik - közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-vel.

Az MTI szerdán úgy értesült, hogy a harmadik feljelentést láncszavazás gyanúja miatt tették. Ezt látszik igazolni a Népszava szerdai írása, amely szerint egy idős asszonynál - akihez betegsége miatt mozgóurnát vittek - két kitöltött szavazólapot találtak egy asztalra tett borítékban. Az írás szerint az egyik lepecsételt lapon a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelölt, a másikon a jobbikos képviselőjelölt neve volt bejelölve. Az MSZP rendőrségi vizsgálatot szeretne az ügyben - közölték a cikkben.

A Pest Megyei Főügyészség szóvivője azt mondta az MTI-nek, hogy várhatóan csütörtökön döntenek a három feljelentésről, arról, hogy elrendelik vagy elutasítják a nyomozást, esetleg további vizsgálatot kérnek.

A fóti beadványok, illetve jogorvoslati kérelmek egy része végső soron a vasárnapi voksolás megismétlésének elrendelését célozta, erre válaszul hozta meg nemleges határozatát a területi választási bizottság.