eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megközelítette a négymilliót a foglalkoztatottak száma - a nap hírei

Tájékoztató kampányt indít a kormány a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételről. Nem indít rendkívüli vizsgálatot a korrupcióval vádolt adóhatóság ügyében az Állami Számvevőszék.

Tájékoztató kampányt indít a kormány a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételről. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyit és milyen keretből költ a kabinet a pénzügyi rezsicsökkentéssel összefüggő felvilágosításra. Februártól mindenkinek lehetősége lesz ingyenesen felvenni a PÉNZÉT, egy általa választott bankszámláról, legfeljebb 150 ezer forintig és maximum két részletben.

Háttértanulmányok készítésére adott megbízást a kabinet a Felsőoktatási Kerekasztal eddigi munkájáról szóló jelentés megtárgyalása után. Korábban a Kereskedelmi és Iparkamara hiányolta a felsőoktatási stratégiából a munkaerő-piaci igények megfogalmazását. A szervezet szerint nem szerepel kellő hangsúllyal a tervekben a természettudományos képzés, a mérnökképzés, valamint a duális képzés sem. Most a kormány kiemelt partnerének nevezte Giró-Szász András kormányszóvivő a kamarát.

Biztatónak tartja a foglalkoztatáspolitikai államtitkár, hogy megközelítette a négymilliót a foglalkoztatottak száma, amely 1992 óta nem volt ilyen magas szinten. Czomba Sándor kiemelte: a 15 és 24 év közöttiek körében is nőtt a dolgozók száma augusztustól októberig, az Első Munkahely Garancia programnak is köszönhetően. A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint augusztus és október között 3 millió 992 ezer embernek volt munkája, ez 57 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 9,8 százalékra mérséklődött. A szocialisták szerint nem teljesítette munkahely-teremtési ígéretét a Fidesz, mert új állások szinte csak a közfoglalkoztatásban jönnek létre.

Legutóbb 2012-re vonatkozóan vizsgálta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tevékenységét az Állami Számvevőszék, legközelebb 2014. első félévében ellenőrzi. A NAV-nál lefolytatandó rendkívüli vizsgálatokat követelő kezdeményezésekkel összefüggésben a számvevőszék azt közölte: szervezetük egy hivatal, nem pedig nyomozó hatóság, a vizsgálataikat nyilvános terv szerint végzik. Hozzátették: csak az Országgyűlés döntése, illetve a kormány felkérése alapján folytatnak rendkívüli ellenőrzést, ezeken kívül minden megkeresést és indítványt jelzésként kezelnek, amit az újabb vizsgálatok tervezéséhez használnak fel. Az ellenőrzésekről készült jelentések nyilvánosak, azok a szervezet honlapján érhetők el - tette hozzá az Állami Számvevőszék.

A horvát gazdasági miniszter szerint hátrányos lehet a Mol részvényeseinek, hogy az olajtársaság nemzetközi döntőbíróság elé viszi az Ina ügyét. Ivan Vdroljak azt mondta, a magyar fél idegességét tükrözi a lépés, de a horvát kormány meg tudja védeni stratégiai érdekeit. Egyben a tárgyalások folytatását ajánlotta, és egyértelmű nyilatkozatokat kért a magyar cégtől. A Mol egy nappal korábban jelentette be, hogy a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához fordul, mert szerinte Zágráb nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. A Mol vezetése továbbra is nyitott a tárgyalásokra, de arra is felhatalmazta az ügyvezető testületet, hogy előkészítse az Ina horvát olajtársaságban lévő 49,1 százalékos tulajdonrész eladását.

Drágul a gázolaj. Péntektől 3 forinttal kérnek többet a dízelért, a benzin ára ugyanakkor nem változik. Így a gázolajért átlagosan 425-426, míg a benzinért változatlanul 404-405 forintot kell majd fizetni a portfolio.hu elemzője szerint. Kökösi Gábor az InfoRádiónak elmondta: a nemzetközi jegyzésárak emelkedése áll a drágulás hátterében, amely a benzin esetében nem volt olyan jelentős, így azt nem építette be a Mol az árakba.

A katasztrófavédelem és az közútkezelők is felkészültek a téli időjárásra - derült ki a telephelyi ellenőrzéseken. Minden üzemmérnökségen rendben találták a havas, jeges időben bevethető eszközparkot - közölte a közútkezelő, amely már bő két hete téli üzemmódban működik. A főváros fő- és közösségi közlekedési útvonalainak, hídjainak, felüljáróinak megtisztítása és tisztán tartása is kiemelt fontosságú, ezért a katasztrófavédelem és a védelmi igazgatás szervezete, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó is felkészülési gyakorlatokat tartott a napokban. A mai kormányülésen is szó esett a téli felkészülésről.

Megkezdődött a MÁV állomásfejlesztési programja. Ennek első lépéseként a társaság elnök-vezérigazgatója aláírta a pécsi vasútállomás-rekonstrukció kivitelezői szerződését. Dávid Ilona szerint 2015 nyaráig 10 állomást újítanak fel: Budapesten Zuglóban, Kőbánya alsón és Rákoson, vidéken pedig Pécsett, Kaposvárott, Tapolcán, Keszthelyen és Balatonszentgyörgyön lesz korszerűsítés. Továbbá 17 kormányablakot is kialakítanak. A beruházás kerete eléri a 9 milliárd 800 millió forintot.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×