eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk

Kövér László: közös kudarcunk az elszámoltatás

Az Országgyűlés elnöke szerint az elszámoltatás közös kudarc, abban a társadalom morális problémái ugyanúgy benne vannak, mint az az "össztűz", amelyet az unió a kabinetre zúdított.

Kövér László erről a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezete által szervezett országjáró kerekasztal-beszélgetés szerdai, budaörsi állomásán beszélt.

A házelnök azt mondta, az Orbán-kormány minden téren jobban teljesít, mint a korábban hatalmon lévők, de az elszámoltatás nem tartozik a sikerélmények közé. Emlékeztetett arra: több mint 1400 ügyben indult eljárás, 61-ben történt feljelentés, de csak 7 eset jutott el a vádemelésig.

Úgy fogalmazott: "a nagy hó leesett, majd szinte elolvadt".

A házelnök Lanczendorfer Erzsébet, a KÉSZ győri szervezetének tiszteletbeli elnöke, KDNP-s országgyűlési képviselő, a kerekasztal-beszélgetés szervezője és moderátora kérdésére válaszolva hangsúlyozta: csakis jogállami keretek között folyhat az elszámoltatás még akkor is, ha ezeknek az ügyeknek a többsége "messziről bűzlik".

Kövér László a kabinet eddigi munkáját jellemezve aláhúzta: a Fidesz-kormány mindenben jobban teljesít elődeinél. Egy 2010-ben a működőképesség határán álló országot emelt fel a mélyből, ennek érdekében számos intézkedést hozott az élet minden területén.

A külföldi támadások hátterét elemezve arról beszélt, bizonyos nemzetközi hálózatok cégeinek több ezer milliárdos veszteséget okozhatott, hogy őket is bevonták a magyar közteherviselésbe, ami sértette az érdekeiket. "A nemzetközi nagytőkét képviselő nemzetközi baloldal" - a hazai baloldal segítségére is sietve - emiatt lendült támadásba - mondta.

A jövő évi választások kilátásaira áttérve az Országgyűlés elnöke azt mondta: vereség esetén "mindent elveszítünk". Ezért is fontos, hogy az emberek - ha már a politikusoknak nem hisznek - higgyenek a nemzeti érdekeket szem előtt tartó, az elmúlt évek eredményeit értékelő szomszédjuknak, s menjenek el szavazni.

Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakciójának vezetője pártja morális értékrendeket magáénak valló nézeteiről, illetve a kormányzásban vállalt szerepükről is beszélt a budaörsi fórumon. Mint mondta, a Fidesszel kötött szövetségük stabil és eredményes. Hozzátette: világnézeti pártként a szabadság, a szolidaritás, a közjó és a társadalmi igazságosság áll munkálkodásuk középpontjában, ezt bizonyítja, hogy erőteljesen támogatták a kormány családpolitikai intézkedéseit.

A kereszténydemokrata politikus élesen kritizálta a baloldalt. Szerinte a Gyurcsány-Bajnai-kormány nyolc év alatti teljesítményét érdemes összevetni az Orbán-kabinet három és fél éves munkájával, de a baloldal lejárató, hazugságokra alapozó magatartása is sokatmondó.

Fodor Csaba politológus, a Nézőpont Intézet munkatársa azt hangsúlyozta a fórumon, hogy noha az elmúlt időszakban valamelyest csökkent az Orbán-kabinet népszerűsége, hatalomra kerülésük óta "igazi kormányváló hangulat" még nem volt, s most sincs az országban.

Felméréseikre hivatkozva kifejtette: a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP-t most egyharmadnyian támogatják, ez az arány a baloldal esetében egyötödnyi, a Jobbiknál tizednyi. Legalább 20 százalék lehet a bizonytalanok száma, ehhez jönnek még az úgynevezett rejtőzködő szavazók. Kérdés, hogy a két utóbbi kör egyáltalán elmegy-e szavazni - tette hozzá.

A politológus azt mondta, mindent egybevetve " túl nagy magabiztosságra" nincs oka a Fidesznek, ennek ellenére erős abszolút többséget szerezhetnek a parlamentben jövőre.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×