eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kezdődik a hanuka

Szerda este kezdődik hanuka, a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, ebből az alkalomból az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében meggyújtják hanuka első lángját a budapesti Nyugati téren.

A vallási szervezet keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a nyolcnapos ünnep során idén az első lángot Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija vendégeiként Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész és Fischer Iván Kossuth-díjas karmester gyújtják meg szerda este, továbbá fellép a Sabbathsong együttes.

Az ünnepségsorozaton részt vesz mások mellett Hende Csaba honvédelmi miniszter, Tarlós István főpolgármester, Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, Szigetvári Viktor, az Együtt 2014 társelnöke, Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész, Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus és Farkasházy Tivadar humorista.

Emlékeztettek arra: hanuka annak az időszaknak állít emléket, amikor zsidó szabadságharcosok szembeszálltak üldözőikkel, és szentélyüket visszafoglalták, megtisztították, majd újraszentelték. Szerettek volna a menóra mécseseiben újból fényt gyújtani, ehhez csupán egy napra elegendő tiszta olajat találtak, amely azonban "isteni csoda folytán" nyolc napon át égett.

Úgy fogalmaztak: "az ünnep során naponta meggyújtott menóra látványa és a hozzátartozó ünnepi hangulat bevésődik az emberi lelkekbe is. A hanuka nemcsak a zsidók, hanem az egész emberiség számára a szabadság és az igazság örök üzenetét hordozza."

Kiemelték: tizenöt éve annak, hogy a hanuka ünnep fényei Budapest utcáin is nyilvános ünneplés keretében lobbannak fel. A több mint kétezer éves ünnep gyertyái a hit erejére, a szabad identitásvállalás jelentőségére hívják fel a figyelmet.

Utaltak arra, hogy amikor 1998-ban, a világszerte bevett utcai ünneplés hagyománya elkezdődött Budapesten is, a zsidó közösségen belül polémia indult el: "jó-e, hogy itt is utcára visszük a vallási ünnepet?"

A közleményben olvasható Köves Slomó ehhez kapcsolódó véleménye, miszerint "a növekedő előítéletekkel és gyűlölettel szemben csakis a nyitás lehet a leghatékonyabb válasz. Az elmúlt 15 év ünneplése megmutatta, lehet félelem nélkül, egymás kezét fogva ünnepelni, gyertyát gyújtani, énekelni és táncolni."

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×