Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tudnak fizetni az egyetemek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió által megkérdezett egyetemeknek nem okozott nagy gondot a május óta esedékes pénzügyi zárolás. Az intézmények ugyanis félretették a kapott maradványpénzeket. Ezeket azért kell visszafizetni, mert a kormány egy többmilliárdos zárolást írt elő korábban az ágazatban.

A felsőoktatási államtitkár szerint nincs szó újabb ágazati zárolásról. A májusi kormánydöntést hajtják most végre. Vagyis most négy és fél milliárd forintot kell visszafizetniük az egyetemeknek. Klinghammer István az InfoRádiónak azt mondta: a visszafizetés a korábban szétosztott maradványpénzekből megoldható.

Az InfoRádió által megkérdezett egyetemek megtartották a maradványpénzeket, feszes költségvetést készítettek, spóroltak egész évben és határidőre eleget tudnak tenni a pénzügyi zárolásnak. A Debreceni Egyetemnek 481 millió forintot kellett visszafizetnie. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott intézményi közlemény szerint az iskola gazdálkodása kiegyensúlyozott, a felelős gazdálkodásnak köszönhetően az összeg rendelkezésre áll.

A Szegedi Tudományegyetemnek 362 millió forintot kellett átutalnia. Szabó Gábor rektor úgy nyilatkozott, hogy ezt a pénzt már korábban félretették és továbbra is spórolnak, a szénszünetet idén is megtartják.

A Budapesti Corvinus Egyetemnek 489, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek 637, az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek 635, a Semmelweis Egyetemnek 481 millió forintot kellett sürgősen befizetne az emberi erőforrások minisztériumának számlájára.

Hanganyag: Gál Ildikó