Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tervezett pénz többszöröse jut a települési önkormányzatok adósságrendezésére - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Aláírta a Pedagógusok Szakszervezete és az intézményfenntartó a kollektív szerződést. Elindítja a jogegységi eljárást a Kúria a devizahiteles perek ügyében.

A tervezettnél több pénz jut a települési önkormányzatok adósságrendezésére. Az eredetileg javasolt 4 helyett 64 milliárd forintot szavazott meg az Országgyűlés erre a célra. A parlament további 14 milliárd forintot különített el a fővárosi közösségi közlekedés támogatására, így erre összesen 24 milliárd forintot szánnak a büdzsében. A fejezetek közötti átcsoportosítások közül csak a költségvetési bizottság indítványait támogatta a kormánytöbbség. Az Országgyűlés korábban egy nappal elhalasztotta a jövő évi költségvetés fő számainak végszavazását.

Megjelent az ingyenes készpénzfelvételhez szükséges nyilatkozat tervezete. Az igénylőknek űrlapot kell kitölteniük akkor is, ha csak egy bankszámlájuk van, illetve több folyószámla esetén ki kell választaniuk azt, amelyiknél érvényesítenék a kedvezményt. Kormányrendelet fogja meghatározni, hogy a kérdőíven milyen adatokat kell feltüntetni. Februártól ingyenes lehet majd havonta kétszer, összesen legfeljebb 150 ezer forint készpénzt felvenni a bankautomatákból és személyesen a fiókokban. Aki már az első naptól élni szeretne a lehetőséggel, annak legkésőbb január 20-ig nyilatkozatot kell majd erről tennie.

Elindítja a jogegységi eljárást a Kúria a devizahiteles perek ügyében. A polgári kollégium vezetőjének indítványa 7 elvi kérdést vet fel, köztük azt, hogy érvényesek-e a devizahiteles szerződések. A dokumentum szerint társadalmi problémát jelent a devizaalapú kölcsönszerződések több százezres száma, a tartozások nagyságrendje, a nem teljesítő adósok egyre növekvő aránya és a szerződések érvényességét vitató perek számának emelkedése.

Aláírta a Pedagógusok Szakszervezete a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal az összesen mintegy 150 ezer embert érintő kollektív szerződést. A megállapodás szerint kifizetik a Klik foglalkoztatásában álló pedagógusok túlóráit, a kötelező 32 óra feletti munkavégzés után az érintettek január elsejétől túlóradíjat kapnak. Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak elmondta, a helyettesítést is bizonyos óraszám fölött díjazni kell. Emellett a kollektív szerződésben rögzítették azt is, hogy január elsejétől tárgyalás indul a béren kívüli juttatásokról.

Megkötötték a háromezredik haszonbérleti szerződést a földprogramban. Ezzel a lehetőséggel eddig 110 ezer hektár állami földet hasznosítottak - mondta a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor hozzátette, az állami földek meghirdetése és a pályázatok elbírálása folyamatos. Az egész és félsertés áfájának 27-ről 5 százalékra mérséklődéséről a tárcavezető az InfoRádiónak azt mondta: támogatja a minisztérium, hogy termékkörök esetében is mérsékeljék a forgalmi adót, de csak akkor, ha a kedvezmény eljut a fogyasztókhoz. Fazekas Sándor szerint az intézkedések során azt is figyelembe kell venni, hogy adóbevételekre is szükség van.

Tovább drágulnak az üzemanyagok. Bruttó 2-2 forinttal emeli szerdán a Mol a benzin és a gázolaj árát. Kökösi Gábor, a portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta: egy liter benzin így átlagosan 404-405 forintba, egy liter dízel 422-423 forintba kerül majd. A drágulás oka a szakember szerint elsősorban az, hogy a líbiai katonaság és milíciák összecsapásai kitermelési és szállítási zavarokat okoznak, ez pedig felhajtotta a jegyzésárakat.

Metrószerelvényeket neveztek el az Aranycsapat két élő játékosáról, Buzánszky Jenőről és Grosics Gyuláról az Anglia ellen 1953-ban aratott 6-3-as diadal 60. évfordulója alkalmából. Az új Metropolis szerelvényeken elhelyezett névtáblákat Tarlós István főpolgármester és Alf Henryk Wulf, az Alstom Közép-Európáért felelős alelnöke avatta fel Buzánszky Jenővel a Puskás Ferenc Stadion metróállomáson. Grosics Gyula betegsége miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. Az Aranycsapat leghíresebb, sporttörténeti győzelmének emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993 óta a magyar labdarúgás napjaként ünnepeli november 25-ét.