eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Áradnak a folyók és patakok Vas megyében

A vízgyűjtőkön szombat délutántól lehullott nagy mennyiségű eső miatt áradni kezdtek a folyók és patakok Vas megyében, a Gyönygyös patak Kőszeg külterületén hat házat veszélyeztetett, az egyik házból két lakót átmenetileg kiköltöztettek - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a Rábán Szentgotthárdnál már elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védekezési felkészülést végez az állami védtöltéseken, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság pedig felkészíti Kőszeg, Sorkikápolna, Sorkifalud és Zsennye lakóit az esetleges önkormányzati védekezésre.

Hozzáfűzte: a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi megbízottak helyszíni szemléket tartanak a Sorok és a Perint melletti településeken, a körmendi katasztrófavédelmi kirendeltség pedig a Rába és a Pinka patak közelében található településeken tart figyelőszolgálatot.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába folyó tetőzése Szentgotthárdnál vasárnap estére tehető, elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint körüli vízszinttel, hétfőn este pedig másod- és harmadfok közötti tetőzésre számítanak Körmend térségében. A víz Körmendnél várhatóan elönti az ártéren fekvő kiskerteket. A várható helyzetről a katasztrófavédelmi megbízottak tájékoztatták Körmend lakosságát - közölte a szóvivő.

A Gyöngyös vízszintjének emelkedése miatt vasárnap Kőszegen a Borostyánkő utcába riasztották a helyi önkormányzati tűzoltókat. A víz elöntötte az utat és hat házat veszélyeztetett. Az átereszt ideiglenesen elbontották, így megakadályozták, hogy a víz elérje a lakott területeket. Elővigyázatosságból két embert, egészségi állapotuk miatt, átmenetileg kiköltöztettek - tette hozzá Balog Nikoletta.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a Gyöngyösön Kőszegnél vasárnap a kora esti órákban tetőzik a víz, ott további vízszint emelkedésre már nem számítanak, a várost nem veszélyezteti az áradás.

Lukácsházán üzemeltetik az árvízvédelmi tározót, amely már eddig is jelentős vízmennyiséget fogadott be, ettől függetlenül Szombathelyen a Perint és a Gyöngyös is magas vízszintet fog elérni, de nem lép majd ki a medréből - mondta. Hozzáfűzte: a Pinka patak és a Répce folyó is árad, ez utóbbi már tetőzik, lakott területeket várhatóan nem veszélyeztetnek, de az éjszakai vagy a hétfő délelőtti órákban útlezárásokra szükség lehet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×