eur:
392.83
usd:
367.92
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Sztrájkot szervezhet a PDSZ jövőre megfelelő támogatottság esetén

Sztrájkot szervezhet jövőre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) megfelelő támogatottság esetén - ismertette Mendrey László, a 25 éves érdekvédelmi tömörülés elnöke szombati kongresszusuk egyik határozatát budapesti sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a PDSZ XI. kongresszusa ugyanakkor felszólítja a szakszervezet országos választmányát, hogy tegyen meg mindent az Emberi Erőforrások Minisztériumával folytatott sztrájktárgyalások eredményes befejezése érdekében. Utalt arra: úgy döntöttek, január végéig készüljön reprezentatív felmérés tagságuk körében egy esetleges sztrájkban való részvételi hajlandóságról.

Mendrey László hangsúlyozta: követeléseik közé tartozik, hogy a törvénynek megfelelően hajtsák végre a béremelést és a kormányzat készítsen reprezentatív felmérést a pedagógusok munkaterheléséről. Követelik ezenkívül az úgynevezett "új típusú munkaidő-számítás álszent és hamis gyakorlatának felszámolását, a pedagógusok munkaterheinek csökkentését, valamint az elrendelt és teljesített többletfeladatok jogszabály szerinti díjazását" - tette hozzá.

A PDSZ elnöke kiemelte: az ágazatban dolgozó szakszervezetekkel össze kell fogni, mert "nincs értelme az áltárgyalásoknak" a hatalommal, ezek csak arra valók, hogy "a kormányzati törekvéseket legitimálják". Ezért az esetleges sztrájk lebonyolítását a 28 érdekvédelmi szervezetet magában foglaló Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottságára kellene bízni - vélekedett.

Rámutatott: jelenleg mindenki az úgynevezett 1-es kategóriába tartozik, tehát az összes pedagógus munkáját egyformán értékelik anyagilag, ezen az állapoton pedig a lehető legsürgősebben változtatni kell a differenciálás érdekében. Ezenkívül követelik, hogy a tanárok képzésében legyen meg a helye a gyakornoki fokozatnak, ne a diploma megszerzése után minősítsék gyakornokká az új kollégákat.

Közölte: a kongresszus megszavazta azt is, hogy a PDSZ követelje a tankötelezettség korhatárának 18 évre való visszaállítását, és károsnak ítélik, hogy a szakképzésbe beleszól a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint nem jó az sem, hogy "egyirányú, zsákutcás képzést kapnak" a diákok, mert így később nem tudnak átváltani új szakmára.

Mendrey László megemlítette: a szakképzésből a közismereti tárgyakat tanító pedagógusok közül sokakat elbocsátottak, ők, a nyugdíjazottak és a tankötelezettség korhatárának leszállítása miatt elbocsátottak száma így összesen mintegy 8-9 ezerre tehető - állapította meg.

Megjegyezte: a szakszervezet tiltakozik a Nemzeti Pedagógus Kar, illetve az abban való "kényszertagság" ellen is, mert azt elfogadhatatlannak tartja, valamint küzd az intézmények önállóságának helyreállításáért, a pedagógusok szakmai autonómiájáért.

A PDSZ kongresszus utáni 25 éves jubileumi ünnepségén részt vett Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke is, aki korábban a PDSZ szóvivője volt.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×